?>

Türkiye obezitede ABD ile yarışıyor: "Toplumun üçte biri obez"

Türk gastroenteroloji derneği (tgd) başkanı prof. Dr. Mehmet cindoruk, obezitenin kilo sorunu değil bir hastalık olduğunu belirterek, “maalesef türkiye bugün gelişmiş ülkelerden özellikle amerika ile aynı oranlara yaklaştı. Neredeyse toplumumuzun üçte biri kadar oranı obez bir toplum haline geldi” dedi.

Sağlık - 3 ay önce

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, obezitenin kilo sorunu değil bir hastalık olduğunu belirterek, “Maalesef Türkiye bugün gelişmiş ülkelerden özellikle Amerika ile aynı oranlara yaklaştı. Neredeyse toplumumuzun üçte biri kadar oranı obez bir toplum haline geldi” dedi.

Antalya–Belek’te geçen hafta düzenlenen 41. Ulusal Gastroenteroloji Haftası Kongresi’ne katılan TGD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, obezitenin toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini kaydetti. Cindoruk, “Obezite bir hastalık. Yağlanmanın ve vücut kilo artışının çok fazla olduğu ülkelerden birisi de Türkiye. Maalesef Türkiye bugün gelişmiş ülkelerden özellikle Amerika ile aynı oranlara yaklaştı. Önceden toplumumuz daha çok çiftçilikle uğraştığı dönemde daha az obez bir toplumdu çünkü sebze ile beslenmesi daha fazlaydı ve doğal ürünlere daha çabuk ulaşabiliyordu” dedi. "Neredeyse toplumumuzun üçte bir kadar oranı obez”

Beslenme düzeninin yanı sıra Türkiye’nin sanayileşmesi ile birlikte toplumun hareketlerinde kısıtlanmalar yaşandığını aktaran Cindoruk, “Eskiden köyde her yere arabayla gidilmezdi. Şimdi sanayileşmiş bir ülkede her yere artık bir şekilde bir vasıtayla ulaşmaya çalışıyor. Yavaşlamış bir toplum haline geldik ve her gideceğimiz yerde artık yürümek yerine bir toplu taşımayı kullanarak gidiyoruz. Neredeyse toplumumuzun üçte biri kadar oranı obez bir toplum haline geldi. Bu oran Amerika’da daha da yüksek. Türkiye de Amerika’ya yakın bir orana ulaştı” ifadelerine yer verdi. “Yemek programları tok bir insanı bile uyarıyor”

Türkiye’de obezitenin en büyük nedenlerinin yanlış gıda seçimi, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, Ege usulü gıdalardan yoksun olma veya ulaşmada zorluk olduğunu kaydeden Cindoruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıklı gıdaya ulaşım daha lüks olmaya başladı, daha çok maliyet gerektiren bir sürece girdi. Sokak lezzetleri dediğimiz şeyler de maalesef obezitenin en önemli nedenlerinden birisi. Gerçekten çok etkiliyor. Böyle program yapılmayacak değil ama bunların prime time zamanında yayına girmemesi veya böyle biraz daha çocukların, gençlerin izleyeceği program olmaktan çıkması önemli çünkü en büyük problem gençler. Olgun insanlar neyin zararlı olup olmadığını seçebiliyor ancak gençlerimiz bunu yapamıyor. Gidip yiyeceğiz, o şehri göreceğiz, yemek kültüründen tadacağız ancak bunu bir kaçamak olarak görmekte fayda var. Tekrar döndüğümüzde sağlıklı beslenmemiz gerekiyor. Yemek programlarına bir bakıyorum, tok bir insanı bile uyarıyor. Televizyonu seyrederken ‘ya canım çekti şunu yesem mi’ diyorsun. Gidiyorsun buzdolabının kapağını açıyorsun, o gıdaya yakın bir gıdayı seçip yiyorsun. Görsellik çok önemli. Bunlara dikkat etmek gerekir. Bu programları kaldıralım demiyorum, bunlar tabii çözüm değil. Kontrolünü sağlayacak bir komisyon, otorite gerekiyor.” “Yağlı karaciğer siroza neden oluyor”

Prof. Dr. Cindoruk, yağlı karaciğerin artık siroz hastalığının nedeni olarak karşılarına çıktığına dikkat çekerek, “Yağlı karaciğer büyük problem bizde. Yağlı karaciğer başlı başına bugün sirozun en büyük nedenlerinden birisi. Eskiden Türkiye’de hepatit B veya C daha çok siroz nedeni iken şu anda en çok nedenden birisi yağlı karaciğer” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

(ÖZEL) Yola düşen metal rulolar az kalsın faciaya neden oluyordu

2024-12-03 10:02 - Asayiş

Türkiye’nin ilk ve tek kadın X-Trial pilotu, off-road pistlerinde tozu dumana katıyor

2024-12-05 13:07 - Spor

Uyuşturucu operasyonunda 14 kilo 500 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-04 13:33 - Asayiş

Samsun’da metamfetamin ele geçirildi

2024-12-07 11:31 - Asayiş

Gediz’de Bardakçı deresi taşkın koruma projesi başladı

2024-12-09 11:16 - Gündem

İranlı şahıs üzerinde 11 kilo 150 gram metamfetamin yakalandı

2024-12-06 13:54 - Asayiş

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden imar çalıştayı

2024-12-03 13:48 - Gündem

MARMARİS’TE ANTİK MERKEZ ÜZERİNDE KAKTÜS ŞÖLENİ

2024-12-04 16:06 - Marmaris

Muğla’da Pestisit Denetimleri

2024-12-03 09:35 - Gündem

MARMARİS’İN SEBZE VE MEYVE AMBARI KARACASÖGÜT

2024-12-06 14:17 - Marmaris

İlgili Haberler

Bingöl’de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum’a sevk edildi

20:10 - Sağlık

Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi, Muğla Sağlık Turizmi Forumu’nda yerini aldı

17:24 - Sağlık

Kadınlara diyetisyen desteği

16:57 - Sağlık

Van’da hasta sevk oranlarında büyük düşüş yaşandı

16:18 - Sağlık

Ambulansta doğum: Ahmet bebek hayata gözlerini ambulansta açtı

16:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

Anneler İçin Madde Bağımlılığı Eğitimi

16:54 - İnsan

Çöpten 89 Bin Haneye Enerji

16:27 - Ekonomi

Eksi 25 Derecede Sanat Aşkı

16:20 - Eğitim

Türk Astronot Öğrencilerle Buluştu

16:17 - Teknoloji

Kaçırılan İş Adamı Operasyonla Kurtarıldı

16:14 - Asayiş