?>

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri tarımda tutamıyoruz, mülteciler olmasa bu işi götüremeyeceğiz"

Bayraktar, yaşanan zirai don sonrası ısparta'da üreticilerle bir araya geldi

Ekonomi - 9 saat önce

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan zirai don nedeniyle tarımsal kaybın büyük olduğunu belirterek, çiftçilere destek sözü verdi. Tarımda yaş ortalamasının 59’a çıktığını da belirten Bayraktar, "Gençleri tarımda tutamıyoruz. Mülteciler olmasa bu işi götüremeyeceğiz" dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye genelinde etkili olan zirai donun ardından Isparta’nın Yalvaç ilçesinde üreticilerle bir araya gelerek, zarar gören bahçeleri inceledi. Bayraktar, çiftçilere destek sözü vererek, sorunların çözülmesi için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Bayraktar, zirai don felaketinin boyutlarına dikkat çekerek, "Ülkemizde yaşanan zirai don olayı 65 ili etkiledi. Bazı ürünlerde yüzde 100, bazı ürünlerde ise yüzde 90, yüzde 70, yüzde 60 oranında zararlar meydana geldi. Meyve ve sebzelerin yanı sıra hububat ve pancar gibi ürünlerde de büyük kayıplar yaşandı. Bu afetin boyutu oldukça büyük. Sonbahar gibi bir mevsim yaşadık, kışı ise sonbahar gibi geçirdik. İlkbaharda ise kar gördük. Bu mevsim kayması, tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Gelecekte bu değişikliklerle karşılaşmaya devam edeceğiz, bu yüzden tedbir almamız şart" dedi.

Türkiye’nin su fakiri bir ülke olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Bayraktar, "2030’dan sonra kişi başı su miktarımız bin metreküpün altına düşecek. Bu durumda su verimliliğini artırmalı, su kayıplarını önlemeli ve sulamaya açılmayan 2 milyon hektar arazimizi değerlendirmeliyiz. Havza bazlı destekleme modelini sürdürmeliyiz. Bu model, üretimi sürdürülebilir kılmanın en iyi yoludur" diye konuştu. "Gençleri tarımda tutamıyoruz, mülteciler olmasa tarımda işçi bulamayacağız"

Tarımda yaş ortalamasının arttığını anlatan Bayraktar, "Tarımda yaş ortalaması 59’a çıktı, gençleri tarımda tutamıyoruz. Mülteciler olmasa tarımda işçi bulamayacağız. TARSİM’i geliştirerek çiftçiyi daha çok korumalıyız" dedi. Bayraktar, TARSİM ile ilgili çiftçilerden gelen şikayetleri dile getirerek, "Şikayetler giderilirse TARSİM’e daha fazla çiftçi kazandırabiliriz. Bu desteklerin hızlı ve etkili bir şekilde çiftçiye ulaşması gerekiyor" dedi.

Bayraktar, Yalvaç Ziraat Odası’ndaki programın ardından Yalvaç merkez Akköprü mevkiindeki armut ağaçlarını ve Taşevi köyündeki kayısı bahçelerini ziyaret ederek, zirai donun verdiği zararı yerinde inceledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Türk Sanat Müziği Ziyafeti

2025-04-24 13:47 - Marmaris

Genç İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın Zirvesinde

2025-04-24 11:41 - Gündem

Marmaris'te Yaban Domuzları Kediyi Parçaladı

2025-04-24 12:02 - Asayiş

Amasya için kuvvetli yağış uyarısı

2025-04-23 20:50 - Gündem

Sahte Vekaletlerle Milyarlık Vurgun

2025-04-22 10:56 - Asayiş

Marmaris'te Elektrik Kesintisi Uyarısı

2025-04-24 15:06 - Marmaris

Marmaris Camiavlu'da 23 Nisan Şenliği

2025-04-24 10:41 - Marmaris

Marmaris'te 23 Nisan'a Özel Zeybek Gösterisi

2025-04-23 14:07 - Marmaris

Siteler Mahallesi muhtarlığında  23 Nisan coşkusu

2025-04-22 15:19 - Marmaris

Paraşüt kazasında ölen 2 arkadaş defnedildi

2025-04-24 14:20 - İnsan

İlgili Haberler

Karabük Belediyesi’nden 5000 Evler’e yeni kreş müjdesi

22:50 - Ekonomi

Burhaniye Ören’de askıda dondurma uygulaması başlıyor

18:08 - Ekonomi

Ekonomi dünyasının nabzı Palandöken’de attı

17:23 - Ekonomi

Tariq Qureishy: "Dil öğrenimi çok kolaylaşacak, devrim niteliğinde değişecek"

16:19 - Ekonomi

Eskişehir Sanayi Odası’ndan ’2025 Ekonomik Durum ve Beklenti’ anketi açıklandı

15:46 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bayraktar TB3 SİHA'dan TCG ANADOLU'da Tarihi Başarı

16:32 - Teknoloji

Çevreye Duyarlı Anne Altın Kazandı

16:09 - Gündem

Soba zehirlenmesi yaşlı çifti birinden ayırdı

16:07 - Asayiş

Çarpıştığı otomobil ile bariyer arasında sıkıştı

15:38 - Asayiş

Çoban Yavru Tavşanlara Şefkat Eli Uzattı

15:19 - İnsan