?>

Uzmanı açıkladı: "Orman yangınları iklim değişikliğine sebep oluyor"

Orman yangını (arşiv)

Gündem - 2 ay önce

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, son yıllarda artan orman yangınlarının iklim değişikliğine sebep olduğunu söyledi.

Dünyanın birçok noktasında aralıklarla etkili olan orman yangınları, doğanın dengesini bozmaya devam ediyor. İnsanların dahi ölümüne sebep olabilen büyük orman yangınları, bazı hayvanların da telef olmasına sebep oluyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, orman yangınlarının iklimsel değişikliklere de sebep olduğunu söyledi. "İnsan faktörlü iklim değişikliği de başroller arasındadır"

Havanın ısınması ve kuraklığın artmasına bağlı olarak iklim değişikliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, "İklim değişikliğinin etkileri derken sadece kuraklığın artması değil, sel ve hortum ile birlikte başlayan mevsimlerdeki değişim ve bu değişim ile birlikte ortamda beklenilenden daha fazla bitki örtüsünün aniden canlanması, değişen hava şartları ile birlikte kuraklığın artması, nemin azalması ve bunların yakıt gibi görülerek yangınların ufak bir nedenle başlayarak hızla yayılmasıdır. Biraz önce ilettiğim gibi özellikle son zamanlarda karşılaştığımız yangınlarda rüzgâr çok etkili olmaktadır. Esen rüzgâr, beklenilenden daha hızlı ve yoğun bir şekilde yangının yayılmasına sebep olmaktadır. İnsan faktörlü iklim değişikliği de başroller arasındadır. İnsan faktöründen kaynaklanan piknik sonrası unutulan ateşler, insanlar tarafından doğaya atılan cam parçacıkları, uzun süre doğada bekleyen birtakım atıklar, hava şartlarının normalden daha farklı seyretmesi ve kurak bitki örtüsünün bulunması bu durumu tetiklemektedir" dedi. "İnsanlar bilinçlendirilmeli ve bu konuda verilen cezalar arttırılmalıdır"

Vatandaşların iklim konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cebeci, "Biliyorsunuz ki yangının olabilmesi için oksijenin olması, yangına neden olan bir malzemenin olması ve oksijen ile birlikte yangın olayının gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu olayı önlemenin en güzel yolu kaynağında önlem almaktır. İnsanlar bilinçlendirilmeli ve bu konuda verilen cezalar arttırılmalıdır. Çöplerin bilinçsizce atılması konusunda yerel idarelerin denetlemeleri hızlandırması ve sürekli kontrol altında tutması büyük önem arz etmektedir. Yağış durumuna göre bitki örtüsünün seçilmesi de büyük rol oynamaktadır. Doğada her zaman yangınlar vardır ve bu kaçınılmaz bir kuraldır. Çünkü doğa zaman içerisinde kendini yeniler ve yangınlar gerçekleşir. Fakat bizim söylemek istediğimiz doğal yangınların beklenilenden daha çok artmasıdır. Peki, sadece bitki örtüsünü mü kaybediyoruz? Canlıları mı kaybediyoruz? Sadece maddi ve manevi hasar değil, aynı zamanda ortamda karbondioksit salınımının artmakta. Karbondioksit demek iklim değişikliğinin hızlanması, sera gazının artması ve atmosferde kirliliğin günden güne artması demektir" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

İlgili Haberler

Turizm Haftası’nı temizlik yaparak kutladılar

15:37 - Gündem

Kırklareli’nde üreticilere hıyar fidesi dağıtıldı

15:23 - Gündem

Muğla’da su ve iklim için küresel buluşma

15:24 - Gündem

Elazığ’da zirai don tarımsal üretime zarar verdi

14:59 - Gündem

Enerji Muhafızları Timi görev başında

14:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Elektronik Sigara Çocuk Yaşta Akciğer Kanseri Yapıyor

15:29 - Sağlık

Boşanma Aşamasındaki Eşini Sokak Ortasında Öldürdü

15:06 - Asayiş

Epilepsi Hastası Minik Aras'ın Hayali Gerçekleşti

13:44 - İnsan

Bıçaklı Kavgada Bir Genç Hayatını Kaybetti

13:18 - Asayiş

Temizlikçi Kılığında Ayakkabı Hırsızlığı

13:09 - Asayiş