?>

Uzmanlar uyardı: "Düzenli kontroller hayat kurtarır"

Mudanya belediyesi’nin 4 şubat dünya kanser günü’nde düzenlediği farkındalık ve bilinçlendirme seminerinde kansere karşı erken teşhisin önemine dikkat çekildi.

Sağlık - 3 saat önce

Mudanya Belediyesi’nin 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde düzenlediği farkındalık ve bilinçlendirme seminerinde kansere karşı erken teşhisin önemine dikkat çekildi.

Mudanya Belediyesi’nin kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve kansere olan farkındalığı artırmak amacıyla düzenlediği 4 Şubat Dünya Kanser Günü Farkındalık ve Bilinçlendirme Semineri’nde hastalıktan korunma yolları, erken teşhisin önemi ve hastalığın psikolojik etkileri konuşuldu.

MUDAŞ Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen seminerde konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Türk, meme kanserinin en sık rastlanan kanser türü olduğunu ancak erken teşhisle ölüm oranlarının ciddi şekilde düştüğünü belirtti. Akciğer kanserinin ise en fazla ölüme yol açan tür olduğunu vurgulayan Türk, "Kanser eğer çağımızın hastalığıysa, kendimizi korumak için bilinçli hareket etmeliyiz" dedi. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, kaliteli uyku ve stres yönetiminin kansere karşı korunmada etkili yöntemler olduğunu belirten Türk, "Her yıl düzenli taramalardan geçmek, erken teşhis açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca kanserle tek başına mücadele vermek de zor, mutlaka sosyal, psikolojik destek gerekiyor." dedi.

Yılda bir kez mamografi çektirin

Uzman Dr. Türkan Düz ise sigara kullanımının akciğer kanserine yol açan en büyük faktörlerden biri olduğunu belirterek, pasif içiciliğin de büyük risk taşıdığına dikkat çekti ve rahatsız edici bir öksürük olduğunda doktora başvurmanın gerektiğini söyledi. Düz, meme kanserine ilişkin olarak ise, 40 yaş üstü kadınlarda sekiz kadından birinde meme kanseri görüldüğünü belirterek, "Son dönemde 40 yaş altı vakalarda da artış gözleniyor. Bu yüzden tüm kadınlar yılda bir kez mamografi çektirmelidir" dedi.

Psikolojik destek önemli

Kanserin psikolojik etkilerine değinen Uzman Psikolog Ali Demirel ise hastalığın teşhis sürecinde ve sonrasında yaşanan duygusal zorluklara dikkat çekti. Kansere yakalanma korku ve endişesiyle insanların doktora gitmeyi ötelediğini bunun da erken tedavinin sağlayacağı faydalara engel olduğunu ifade eden Demirel, "İnsan kendini garanti altına almak için bilinmeyeni araştırır, belirsizlikleri giderir. Ama kanser tam tersi, insanı belirsiz bir ortama iter. Kanser sürecinde şok, öfke, inkar, pazarlık, duygusal çöküntü, kabullenme bireyde en çok görünen aşamalardır. Bu süreçlerde sağlık fiziksel ve psikolojik olarak bütüncül ele alınmalı. Stres bağışıklığı en çok baskılayan etkenlerden biridir. Stres yönetimi için de destek ayrı bir önem kazanıyor" diye konuştu.

Seminer sonunda Mudanya Belediye Meclis Üyeleri Nilgün Arslanoğlu ve Belgin Tanyeri konuşmacılara teşekkür ederek, farkındalık çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 76 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-04 12:49 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Zehir tacirlerine darbe: 15,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-02-01 12:29 - Asayiş

Samsun’da Extacy, Bonzai ve Metamfetamin Yakalandı

2025-01-29 15:20 - Asayiş

Muğla’nın Ocak ayı ihracatı 80,5 milyon dolar

2025-02-04 11:31 - Ekonomi

MARMARİS’TE MAHALLEYE GİRİŞ KAPISI

2025-01-29 11:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Elazığ’da kanser farkındalığı yazılı tişörtler vitrinlerde

12:23 - Sağlık

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden ücretsiz sağlık hizmetleri

12:06 - Sağlık

Elazığ’da kaliteli hizmet sunmaya yönelik değerlendirme toplantısı

12:02 - Sağlık

Karakoçan’da ilk defa şaşılık ve göz kapağı ameliyatı gerçekleştirildi

11:42 - Sağlık

Şap tedirginliği yaşayan üreticiler 24 saat kuzu nöbeti tutuyor

10:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Minikler, Depremzedelere Yardım Elini Uzattı

11:52 - Eğitim

Sobayı Tinerle Yakan Kişi Yaralandı

11:48 - Asayiş

Yakıtı Tükenen 2 F-35 Acil İniş Yaptı

11:47 - Dünya

Sıla Bebek Davasında İkinci Duruşma Başladı

11:43 - Asayiş

Sarı Serum Can Almaya Devam Ediyor

11:42 - Asayiş