?>

Uzmanlardan meme kanseri uyarısı

Meme kanserinin, meme dokularında kötü huylu hücrelerin oluşmasıyla ortaya çıkan kanser türü olduğunu belirten uzmanlar, bu kanser ve korucuyu cerrahi konusunda uyarılarda bulundu.

Sağlık - 2 ay önce

Meme kanserinin, meme dokularında kötü huylu hücrelerin oluşmasıyla ortaya çıkan kanser türü olduğunu belirten uzmanlar, bu kanser ve korucuyu cerrahi konusunda uyarılarda bulundu.

Memorial Diyarbakır hastanesi Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Musluh Hakseven, bu kanserde hastalarında memeyi tamamen almadan memenin hastalıklı kısmını çıkartılarak korunabildiğini söyledi. Hakseven, “Hasta kanser tanısı aldıktan sonra ayrıntılı bir değerlendirmeden geçiyor ve bu değerlendirmede memesinde kaç kitlesi olduğu, tek odak mı başka odak var mı yok mu, lezyonun büyüklüğü, memenin boyutu, başka bir yerde hastalık var mı yok mu süreçleri işliyor. Bunlar eğer uygun ise hastayı direk cerrahi yapıyoruz, uygun değil ise ilk etapta küçültücü bir kemoterapi tedavisinden sonra cerrahi yapabiliyoruz. Memenin hasarlı kısmının sağlam doku ile alınarak geriye kalan dokunun tatmin edici bir estetik sonuç sağlaması açısından daha düzgün bir meme şekli ve yapısı konarak yapılan işlemdir” dedi.

Meme korucuyu cerrahinin avantajları hakkında da bilgi veren Hakseven, “Memesinin korunmasını isteyen her hastaya biz bunu yapıyoruz. Avantajı belki kanser açısından bir fark oluşturmuyor. Kanser tedavisinde meme koruyucular ile memenin tamamen alınması aynı şeye tekabül ediyor ama hasta memesinin korunmasını talep ediyorsa, memesini önemsiyorsa ki bu hem kozmetik hem psikolojik hem de cinsel açıdan hasta için önemli bir obje olabilir, biz bunu koruyoruz, dolayısıyla hastanın psikolojik ve kozmetik tatmin edici sonuçlara ulaşmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Meme korucuyu cerrahi sonrasında iyileşmenin ne kadar zaman aldığı konusunda da bilgi veren Hakseven, “İyileşme süreci aslında bütün cerrahiler de aynı süreç, yani herhangi bir ameliyat olduğumuzdaki süreçle aynı. Alan küçük olduğu için iyileşme süreci daha hızlı oluyor, yaklaşık 10 gün içeresinde hasta günlük hayata dönebiliyor, günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor” şeklinde konuştu.

Meme koruyucu cerrahi sonrası şeklin aynı kalıp kalmayacağı konusunda da bilgi veren Hakseven, “Memenin boyutu nasıl, tümörün boyutu nasıl oranları nasıl. Bazen eski görüntü ile aynı oluyor bazen çok daha iyi bir görüntü elde edebiliyoruz. Meme yapısına bağlı olarak hacmi küçülmüş hastada meme toparlanmış oluyor aslında. Kozmetik açıdan daha estetik bir görüntü elde ettiğimizde oluyor" dedi.

Dr. Haksever, Sağlık Bakanlığı taramasında 40 yaşından sonra sağlık ocaklarında, aile hekimlerinde rutin olarak mamografi yapıldığını da belirterek, “Mamografi erken tanı için en büyük avantaj. Hasta erken tanı aldığında günlük hayatına dönebiliyor dolayısıyla erken tanı hastayı kanserden tamamen kurtarabiliyor, bunları ihmal etmemek gerekiyor” ifadelerine yere verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Bodrum FK, Enis Bardhi’yi kadrosuna kattı

2025-01-24 16:38 - Spor

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

BODRUM FK, ENİS BARDHİ'Yİ KADROSUNA KATTI

2025-01-24 16:51 - Spor

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

Samsun’da Extacy, Bonzai ve Metamfetamin Yakalandı

2025-01-29 15:20 - Asayiş

İlgili Haberler

Uzmanı, egzersizin parkinson hastaları için önemine vurgu yaptı

10:03 - Sağlık

Elektronik sigarada korkutan tehlike: DNA hasarı ve akciğer kanserine yol açabiliyor

09:53 - Sağlık

"Mide ağrısı kalp krizinin habercisi olabilir"

09:49 - Sağlık

Van’da ’Sağlıklı Hayat Akademisi Projesi’ başladı

09:46 - Sağlık

Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

09:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ayı Arı Kovanlarını Parçaladı

16:37 - Asayiş

Galatasaray'da Bodrum FK Maçı Hazırlıkları Başladı

16:05 - Spor

Terörist Mağarası TSK Tarafından İmha Edildi

16:02 - Asayiş

Ayrılmak İstediği Erkek Arkadaşı Tarafından Bıçaklanarak Öldürüldü

15:57 - Asayiş

Sağlık çalışanı evinde ölü bulundu

14:18 - Asayiş