?>

Van’da “kapsüllenmiş maya” üretildi

Van yüzüncü yıl üniversitesi’nde (van yyü) hayata geçirilen yenilikçi bir projeyle nanoteknoloji kullanılarak probiyotik mikroorganizmaların ekmek gibi temel gıdalarda canlı kalması sağlanıyor.

Teknoloji - 5 ay önce

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (Van YYÜ) hayata geçirilen projeyle nanoteknoloji ile probiyotik mikroorganizmaların ekmek gibi temel gıdalarda canlı kalması sağlandı. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral, bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığını ifade ederek, “Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir. Ekmek, halkımızın beslenmesinde temel bir yer tuttuğundan bu projeyle hem besleyiciliğini artırmayı hem de fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmasını hedefledik” dedi.

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raciye Meral ve doktora öğrencisi Aslıhan Alav’ın geliştirdiği “kapsüllenmiş maya” teknolojisi probiyotiklerin gıdalarda dayanıklılığını artırırken, besin değerlerini koruma potansiyeliyle dikkat çekiyor. Çalışma, probiyotiklerin ısıl işlemden sonra bile etkisini kaybetmeden insan sağlığına fayda sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Van YYÜ İnovan Girişimcilik Merkezi’nin desteklediği ve patent başvurusu yapılan projede laboratuvar ortamında yapılan testlerde de probiyotiklerin sindirim sisteminde canlılığını koruduğu tespit edildi. “Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor”

İHA muhabirine konuşan Doç. Dr. Raciye Meral, probiyotiklerin ısıl işleme dayanıklılığını artırmak için geliştirilen bu projenin Aslıhan Alav’ın doktora tezinin bir parçası olarak yürütüldüğünü belirtti. Probiyotiklerin oksijen ve sıcaklıktan olumsuz etkilendiğini, bu sebeple insan sağlığına olan olumlu etkilerini kaybedebildiğini ifade eden Doç. Dr. Meral, “Probiyotik mikroorganizmaları nanoteknolojinin sağladığı avantajlarla nanoliflere entegre ederek, ekmek gibi gıdalarda korumayı hedefledik. Yaptığımız analizler, pişirme süreci sonrasında da bu mikroorganizmaların canlı kaldığını gösterdi ancak bu yeterli değildi; sindirim süreçlerine de dayanıklı olmaları gerekiyordu. Laboratuvar ortamında yaptığımız testlerde probiyotiklerin sindirim sisteminde de canlılığını koruduğunu tespit ettik. Bu çalışma dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor” dedi. “Bağırsaklara kadar sağlıklı ulaşıyor”

Bu yenilik sayesinde probiyotiklerin bağırsaklara kadar sağlıklı bir şekilde ulaştığının altını çizen Meral, “Kolon kanserini önleme, bağırsak faaliyetlerini düzenleme gibi önemli etkiler sağlayabilir. Pandemi sonrası probiyotiklere olan ilgi artış gösterdi. Ekmek, halkımızın beslenmesinde temel bir yer tuttuğundan bu projeyle hem besleyiciliğini artırmayı hem de fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmasını hedefledik” diye konuştu. “Pişme sonrası canlılıklarını tespit ettik”

Doktora öğrencisi Aslıhan Alav ise projeyle ekşi maya fermantasyon sürecini 10 günden 1 güne indirdiklerini belirterek, “Geleneksel yönteme göre pişme sonrası canlılıklarını tespit ettik. Daha sonra bu pişme sonrasında da bağırsağa inip inmediklerini tespit ettik ve bu canlı organizmaların pişme sonrasında da bağırsağımıza inebildiğini ve yaklaşık 9 bin koloni olduğunu tespit ettik. Elde ettiğimiz bu sonuçlar, çalışmamızın değerini daha da artırıyor” dedi. “Patent başvurusu yapıldı”

Projeyi destekleyen İnovan Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erol Kına, merkezin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van YYÜ ortaklığıyla kurulduğunu belirtti. Üniversitede geliştirilen projelerin genellikle fikir aşamasında kaldığına dikkat çeken Kına, “Biz projelerin ticarileşmesi ve şirketleşmesi için mentörlük ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Şu an kuluçka programında devam eden nanobiyotikler projemiz de bu kapsamda yer alıyor. Patent başvurusu yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Bu proje hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir inovasyon” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Van’da minibüsün ‘zula’ diye tabir edilen gizli bölmede 24 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-11-28 13:37 - Asayiş

(ÖZEL) Yola düşen metal rulolar az kalsın faciaya neden oluyordu

2024-12-03 10:02 - Asayiş

Samsun’da 500 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-11-29 12:09 - Asayiş

Lider Esen Metal fire vermek istemiyor

2024-11-30 08:58 - Spor

Batman’da 3 kilo metamfetamin ile yakalanan minibüsün sürücüsü tutuklandı

2024-12-01 16:19 - Asayiş

Samsun’da 64 gram metamfetamin ile yakalanan bir kişi gözaltına alındı

2024-11-30 11:49 - Asayiş

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden imar çalıştayı

2024-12-03 13:48 - Gündem

MARMARİS'İN ANTİK KENTLERİNDE TARİHE YOLCULUK

2024-12-02 11:06 - Marmaris

Muğla’da Pestisit Denetimleri

2024-12-03 09:35 - Gündem

KEDİLERİN ANNESİ JEANNİE’DEN YARDIM ÇIĞLIĞI

2024-11-27 14:16 - İnsan

İlgili Haberler

71 bin 222 bilim ve teknoloji tutkunu CANİKFEST’te buluştu

12:36 - Teknoloji

Türkiye Ulusal STEM Çalıştayı tamamlandı

11:14 - Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA'dan TCG ANADOLU'da Tarihi Başarı

16:32 - Teknoloji

Ticaret Bakanlığı E-ticaret Sitelerine Ceza Yağdırıyor

12:39 - Teknoloji

Dünyaca ünlü fizikçi ortaokul öğrencileri ile bir araya geldi

12:34 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bayraktar TB3 SİHA'dan TCG ANADOLU'da Tarihi Başarı

16:32 - Teknoloji

Çevreye Duyarlı Anne Altın Kazandı

16:09 - Gündem

Soba zehirlenmesi yaşlı çifti birinden ayırdı

16:07 - Asayiş

Çarpıştığı otomobil ile bariyer arasında sıkıştı

15:38 - Asayiş

Çoban Yavru Tavşanlara Şefkat Eli Uzattı

15:19 - İnsan