?>

Van Gölü’nün çekilmesiyle tarih gün yüzüne çıktı

Bitlis’in adilcevaz ilçesine bağlı esenkıyı köyünde son yıllarda yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle suları çekilen van gölü sahilinde asırlık pargat iskelesi’nin kalıntıları gün yüzüne çıktı.

Gündem - 3 saat önce

Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı Esenkıyı köyünde son yıllarda yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle suları çekilen Van Gölü sahilinde asırlık Pargat İskelesi’nin kalıntıları gün yüzüne çıktı.

Van Gölü ile kuş cenneti olarak bilinen Arin Gölü arasında adeta bir ada gibi konumlanan ve tarih boyunca Van ile deniz ulaşımında önemli bir rol oynayan Esenkıyı köyü, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle zor günler yaşıyor. Pargat İskelesi, yüzyıllar boyunca bölge halkı için önemli bir ulaşım noktası olarak kullanıldı. Özellikle Van Gölü’nün ulaşım ağında kritik bir rol oynayan iskele, Adilcevaz ve çevresindeki köylerden Van’a ve diğer ilçelere ulaşımı kolaylaştırdı. Ancak zamanla teknolojik gelişmeler ve karayolu ulaşımının yaygınlaşmasıyla iskele işlevini yitirdi. Şimdi ise suların çekilmesiyle birlikte, bu tarihi yapı yeniden gündeme geldi.

Esenkıyı köyü sakinlerinden Emrah Koçaklı, köylerinin Van Gölü ve Arin Gölü arasında stratejik bir konumda olduğunu belirterek, "Köyümüz, bölgenin ulaşımında beşiklik yapmış tarihi bir yerdir. Van’ın Erciş, Ağrı’nın Patnos, Muş’un Malazgirt ilçeleri ve Adilcevaz’a yakın bir noktadadır. Bu iskele sayesinde Van’a ulaşım sağlanıyormuş. Biz o dönemi görmedik ama büyüklerimiz hep böyle anlatırdı. Şimdi sular çekilince iskelenin kalıntıları ortaya çıktı. Bu iskele, bölgemizin tarihi ve kültürel mirasının bir parçası. Sular çekilince ortaya çıkan bu kalıntılar, gelecek nesillere aktarılmalı. Turizme kazandırılırsa, hem bölgemizin tanıtımına katkı sağlar hem de ekonomik anlamda fayda getirir" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bayburt’ta vatandaşlara ’Metamfetamin Fotoblok’ eğitimleri verildi

2025-01-28 10:15 - Genel

Samsun’da Metamfetamin ve Sentetik Ecza Ele Geçirildi

2025-01-27 12:24 - Asayiş

Operasyonda 40 Gram Metamfetamin ve Av Tüfeği Ele Geçirildi

2025-01-29 11:58 - Asayiş

Yastık İçine Saklanmış Metamfetamin Ele Geçirildi

2025-02-01 11:09 - Asayiş

Tekirdağ’da 10 Gram Metamfetamin ve Mühimmat Ele Geçirildi

2025-01-27 12:30 - Asayiş

ANTALYA’DA 13 KİLOGRAM SKUNK VE METANFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ

2025-01-29 14:43 - Asayiş

Yolbulan metal işçilerine Başkan Amaç’tan destek

2025-01-30 16:51 - Genel

Kayseri Esen Metal SK Play-Off’ta

2025-01-28 09:29 - Spor

MUĞLA’DA  METAMFETAMİN, KOKAİN COK ÇEŞİTLİ UYUŞTURUCU MADDE ELE GEÇİRİLDİ

2025-02-01 12:30 - Asayiş

Yeni Rakip DeepSeek, Yapay Zeka Pazarını Salladı

2025-01-28 15:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Marmaraereğlisi’nde adres var, yol yok: "Evlerimize helikopterle mi gidelim"

11:47 - Gündem

Nesli tehlike altındaki vaşak doğada böyle kaydedildi

11:48 - Gündem

Sıcak ve yağışsız geçen hava Tağar Çayı’nın debisini düşürdü

11:49 - Gündem

40 kilometrekarelik alana sahip Nazik Gölü dondu

11:30 - Gündem

Yalova Valiliği: "Köpük arttırıcı olarak kullanılan bir bileşik atıldığı tespit edilmiştir"

11:28 - Gündem

Günün Manşetleri

MİT'ten Önemli Operasyon

10:51 - Asayiş

Trump: "ABD Neredeyse Her Ülke Tarafından Kazıklandı"

10:41 - Dünya

Alvaro Morata: "Burada Olmaktan Çok Mutluyum!"

10:40 - Spor

Su Deposu Dondu, 15 Metrelik Buz Sarkıtları Oluştu

10:38 - ÇEVRE

Vanlı Boksör Anıl Çelik, İranlı Rakibini Nakavt Etti

16:22 - Spor