?>

YÖK Başkanı Özvar: "Türkiye’de yabancı düşmanlığı tohumları ekilmeye çalışılıyor”

Yök başkanı erol özvar, ondokuz mayıs üniversitesi atatürk kongre ve kültür merkezi'nde düzenlenen "akademik buluşma ve ödül töreni"ne katıldı.

Eğitim - 9 ay önce

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar,"Türkiye’de yabancı düşmanlığı tohumları ekilmeye çalışılıyor ve son zamanlarda uluslararası öğrencilere yöneltilmeye çalışılıyor. Bu, Türkiye’ye karşı başlatılmış tehlikeli bir kampanyadır. Bu akımın kökleri millî değildir” dedi.

YÖK Başkanı Erol Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Akademik Buluşma ve Ödül Töreni"ne katıldı. Dünyadaki benzerleriyle mukayese edildiğinde, Türk yükseköğretim sisteminin öne çıkan özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Özvar, Türk yükseköğretim sisteminin ayırt edici temel vasıflarının başında üniversite adayları için erişilebilirlik, bilim insanları için içericilik geldiğini ifade etti.

Son 30-40 yılda bütün dünyadaki genel eğilimin gittikçe artan ortaöğretim mezununun üniversite eğitimi almak istemesi olduğunu anlatan Özvar, "Bu, Türkiye’ye mahsus değildir. Küresel bir eğilimdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu küresel eğilime zamanlıca cevap vermiştir, her türlü altyapı çalışmasını tamamlayarak öğrencisine bu hizmetleri sunan ender ülkelerden biridir. Öte yandan üniversitelerimiz Gazze’de yaşanan katliamlara karşı vicdanının sesine kulak vererek demokratik protestolarda bulunan ve bunun için ifade özgürlüğü kısıtlanan uluslararası akademisyenlere kapılarını açmıştır. Bu yönüyle sistemimiz erişilebilirliği ve kapsayıcılığı ile ciddi bir kapasite artışı kaydetmiştir. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetleri esnasında yükseköğretim alanına yapılan yatırımlar fevkalade ehemmiyetlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ortaya koyduğu bu uzak görüşlülüğü ve yapmış olduğu yatırımlar dolayısıyla kendisine şükran borçluyuz" diye konuştu.

Türkiye’nin dünyaya örnek teşkil edecek bir yükseköğretim sistemi sunduğunu belirten Özvar, okumak isteyen, üniversiteyi başarmak isteyen her gence Türkiye Cumhuriyeti’nin kapılarının açık olduğunu anlattı. Türk yükseköğretim sisteminin kapsayıcılığının ve ihata ediciliğinin sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına mukayyet olmadığını ifade eden Özvar, "Okumak isteyen, hakkıyla kazanan, imkanlarını ortaya koyarak buraya gelmiş, uluslararası öğrencilere de aynı hakkı sunmaktadır. Bu bakımdan Türkiye yükseköğretim sistemi sadece kendi vatandaşlarına değil ama şartları yerine getiren, imkanları olan uluslararası öğrencilere de kapılarını açmıştır" şeklinde konuştu. "Türkiye’de 190 ülkeden 350 bin uluslararası öğrenci eğitim alıyor"

Erol Özvar, uluslararası öğrencilerle ilgili, "Bugün Türkiye’de 350 bini bulan uluslararası öğrenci vardır. 190 ülkeden fazla dünyanın muhtelif devletlerinden ülkemize istikbalini inşa etmek için gelen genç insanlar vardır" bilgilerini verdi.

Hedeflerinin uluslararası öğrenci sayısını önümüzdeki yıllarda daha da artırmak olduğunu vurgulayan Özvar şöyle devam etti:

“Uluslararası öğrencilerin yüzde 95’inden fazlası, kendi imkanlarıyla burada okumaktadır. Türkiye’nin bursunu alan çok başarılı yabancı öğrencilerin toplam uluslararası öğrenciler içerisindeki payı yüzde üçü, dördü geçmez. Dolayısıyla buraya gelen kendi imkanlarıyla üniversitelerde okumaktadır.

Türkiye’de son zamanlarda müşahede ettiğimiz tehlikeli bir oluşumdan söz etmek isterim. Maalesef, Türkiye’de yabancı düşmanlığı tohumları ekilmeye çalışılıyor ve son zamanlarda uluslararası öğrencilere yöneltilmeye çalışılıyor. Bu, Türkiye’ye karşı başlatılmış tehlikeli bir kampanyadır. Bu akımın kökleri millî değildir. Bu konuda sizlere uyarıda bulunmak isterim. Bu topraklarda yabancı düşmanlığı tohumu yeşermez. Bu topraklar, yabancı düşmanlığına kapalıdır." "Uluslararası öğrenci ve akademisyenlere kapımız açık"

Türk toplumunun farklı kültürlerle farklı medeniyetlerle yaşamayı bilen bir toplum olduğuna ve gücünün de ülke olarak burada olduğuna işaret eden Özvar, "Biz farklı kültürden gelen, farklı ırktan gelen insanı insan bellemişiz, kendimiz gibi görmüşüz; bizim gibi yaşamışsa, bizim gibi çalışmışsa, bizim gibi gayret etmişse, bizim gibi ülkemize hizmet etmeyi hedef belirlemişse onlarla yaşamayı bilen bir toplumuz. Bu kadim anlayışımızla, uluslararası öğrenci, uluslararası akademisyenlere kapımız açık ve onların da ilgisini çeken bir ülkeyiz. Biz çeşitliliği tolere eden, bunu zenginlik bilen ve bunu yönetebilen bir medeniyetin üyeleriyiz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

11-18 Mayıs 2024 HAFTASINDA MARMARİS ULUSLARARASI KÜLTÜR ve SANAT FESTİVALİ’NDE (MKSF24) SEMİNER, KONSER VE  SANAT SOKAĞI ETKİNLİKLERİ VAR!

2024-05-11 15:51 - Kültür Sanat

MARMARİS'TE YABAN DOMUZLARININ VAHŞİ SALDIRISI

2024-05-09 18:44 - Marmaris

"BİR DENİZ, 1000 ÇOCUK" PROJESİ

2024-05-07 18:28 - İnsan

MUĞLA’DA GOLF SAHASI İÇİN 1345 AĞAÇ KESİLMESİN

2024-05-13 11:26 - Gündem

BODRUM’DAN S.O.S: “İMDAT, YARDIM EDİN”

2024-05-11 13:46 - Gündem

Bursa’da aç kalan domuz sürüsü şehre indi, vatandaşlar kovaladı

2024-05-12 09:36 - Asayiş

MARMARİS'TE ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

2024-05-12 14:36 - Marmaris

Marmaris’te kaybolan adamdan hala bir iz yok

2024-05-14 12:37 - Asayiş

KAYBOLAN VE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER

2024-05-09 11:22 - Kültür Sanat

Kayseri 2. Amatör Küme: Yavru Aslanspor: 6 - Kayseri İdman Yurdu: 1

2024-05-14 08:52 - Spor

İlgili Haberler

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden "Engelsiz Üniversite" protokolü

09:36 - Eğitim

Yaşar Üniversitesi alan sıralamalarında dünyanın en iyileri arasında

09:29 - Eğitim

Kastamonu’da 5 ilçede taşımalı eğitime bir gün ara verildi

09:11 - Eğitim

Vali Gül açıkladı: İstanbul’da yarın okullar tatil

18:30 - Eğitim

Sakarya Üniversitesi’nden Manav müzik kültürü üzerine araştırma

17:19 - Eğitim

Günün Manşetleri

Ofis Boynu Riskine Karşı 12 Etkili Öneri

17:52 - Sağlık

Atık pili getir, hediyeyi götür

15:54 - Gündem

Oğlu tarafından bıçaklanan baba hayatını kaybetti

15:31 - Asayiş

Dolandırıcılık Davasında Savunma Tarihleri Belli Oldu

16:38 - Asayiş

Erdoğan'a Malezya'dan Akademik Onur

16:38 - Dünya