?>

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Dondan dolayı bahçelerde büyük tahribat var"

Yüreğir ziraat odası başkanı mehmet akın doğan, yaşanan zararın bugüne kadar olan don afetlerinin çok ötesinde olduğunu vurgulayarak, "çukurova çiftçisi son yılların en ağır donuyla karşı karşıya kaldı. 2022 yılında da don yaşandı ama bu kadar etkili değildi. Bu kez dört gün boyunca gece sıcaklıkları eksi 5 ile eksi 8 derece arasında değişti. ürünlerde yaygın kuruma ve çiçek dökülmesi oldu. Bahçelerde büyük tahribat var," dedi.

Ekonomi - 3 gün önce

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan zararın bugüne kadar olan don afetlerinin çok ötesinde olduğunu vurgulayarak, "Çukurova çiftçisi son yılların en ağır donuyla karşı karşıya kaldı. 2022 yılında da don yaşandı ama bu kadar etkili değildi. Bu kez dört gün boyunca gece sıcaklıkları eksi 5 ile eksi 8 derece arasında değişti. Ürünlerde yaygın kuruma ve çiçek dökülmesi oldu. Bahçelerde büyük tahribat var" dedi.

Doğan, 22-25 Şubat 2025 tarihleri arasında Adana, Mersin ve Hatay illerini etkisi altına alan şiddetli zirai donun, Çukurova’nın bereketli topraklarını vurduğunu söyledi. Bu dört günlük süreçte sıcaklıkların eksi 8 dereceye kadar düşmesiyle birlikte narenciye, buğday, patates ve erkenci şeftali başta olmak üzere pek çok ürün ciddi zarar gördüğünü anlatan Doğan, bazı ürünlerde tamamen kuruma yaşandığını, yaş sebze ve meyve alanlarında da büyük kayıplar meydana geldiğini ifade etti. Doğan, yaşanan zararın bugüne kadar olan don afetlerinin çok ötesinde olduğunu vurgulayarak, "Çukurova çiftçisi son yılların en ağır donuyla karşı karşıya kaldı. 2022 yılında da don yaşandı ama bu kadar etkili değildi. Bu kez dört gün boyunca gece sıcaklıkları eksi 5 ile eksi 8 derece arasında değişti. Ürünlerde yaygın kuruma ve çiçek dökülmesi oldu. Bahçelerde büyük tahribat var. Ürünleri tarlada kalan, masrafını çıkaramayan çiftçi, şimdi bir de finansman sıkıntısıyla mücadele ediyor. Bahar aylarıyla birlikte yeni sezon için ekim ve dikim çalışmaları başlamış olsa da, üretici tarlasına, bahçesine giremiyor, borç yükü altında eziliyor" diye konuştu.

Çiftçilerin zarar tespiti için tarım ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunduğunu hatırlatan Doğan, "Üreticimiz ilk andan itibaren resmi başvurularını yaptı. Ancak üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen Tarım Bakanlığı’ndan, ilgili kurumlardan hiçbir açıklama gelmedi" ifadelerini kullandı.

Finansal durumun da her geçen gün kötüleştiğini belirten Mehmet Akın Doğan, çiftçinin birçok bankaya borçlu olduğunu ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini söyledi:

"Çiftçimiz daha önce aldığı kredileri günü geldiğinde ödemekte zorlanıyor. Kamu ve özel bankalara borçlu olan birçok üretici şu anda krediye erişemiyor. Bu yıl sezon için hazırlık yapmak isteyen çitçilerimiz, elindeki imkânlarla ne mazot alabiliyor ne gübre. Oysa bu insanlar üretmezse, sofralar boş kalır. Bu yük sadece çiftçinin değil, ülkenin yüküdür."

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tarım üreticilerimizin yaşadığı sorun sadece ekonomik değil, sosyal bir krizdir. Hükümetimiz, çiftçimizin yaşadığı zorlukları görmeli ve destek mekanizmalarını acilen devreye almalıdır. Çiftçimiz para kazansa da kazanmasa da tarlasına, bahçesine aynı masrafı yapmak zorunda. Üretimin devam etmesi için bu zararın karşılanması gerekiyor. Zarar gören tüm üreticilerimize maddi yardım sağlanmalı, borçlar ertelenmeli. Çiftçimizin sırtındaki yük hafifletilmelidir."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

36 Bin Metrekarelik Gençlik Parkı İnşaatı Başladı

2025-04-07 09:33 - Gündem

Marmaris’te otopark çilesi otogarda da devam ediyor

2025-04-05 15:29 - Marmaris

YOLLAR VE KALDIRIMLAR SEZONA HAZIRLANIYOR

2025-04-11 11:26 - Marmaris

Kastamonu’da yunus balıklarından görsel şölen

2025-04-05 13:41 - Gündem

Ergun : “Suriye’de Türkmenler Yok Sayıldı”

2025-04-11 13:22 - Gündem

Muğlalı Doktor Antalya'da Hayatını Kaybetti

2025-04-09 10:43 - Asayiş

Hisarcık’ta "Sağlık İçin Hep Birlikte Yürüyoruz" etkinliği

2025-04-11 12:41 - Sağlık

Ticari yatta göçmen kaçakçıları ve düzensiz göçmenler yakalandı

2025-04-09 21:18 - Asayiş

Muğla Büyükşehir kültür gezilerini başlatıyor

2025-04-08 15:42 - Genel

Marmaris’te öğretmenlerin görevden alındığı iddiaları asılsız

2025-04-11 17:05 - Marmaris

İlgili Haberler

Selendi’de zirai don için hasar tespit çalışmaları başladı

22:46 - Ekonomi

Sinop Havalimanı, mart ayında 22 binden fazla yolcuya hizmet verdi

19:07 - Ekonomi

Özköse, zirai donun vurduğu kayısı bahçesinde incelemelerde bulundu

17:10 - Ekonomi

OSKİ, kayıp kaçaktan 6 yılda 650 milyon TL tasarruf sağladı

17:03 - Ekonomi

AK Parti’li Baybatur çiftçilerin sorunlarını dinledi

15:15 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ucuz Ev Vaadiyle Milyonluk Vurgun

16:22 - Asayiş

Seyir Halindeki Tırın Damperi Açıldı

15:57 - Asayiş

Tren Seferleri Şüpheli Paket Nedeniyle Felç Oldu

15:38 - Dünya

Danla Biliç, Eski Sevgilisi Tarafından Darp Edildi

15:38 - Asayiş

Serdal Adalı'dan Borç Açıklaması, Sponsorluk Çağrısı

15:38 - Spor