ARZU SARITAŞ-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’nin 1 Mart’taki sayısında yayımlandı. Buna göre zeytinlikler, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinde, sahayı rehabilite ederek, eski hale getirme şartıyla kullanılabilecek. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunlu kılındı.
DOĞAL GÜZELLİĞİMİZİ RANTA KURBAN EDEN GİRİŞİMLERLES KARŞI KARŞIYAYIZ
Karara tepki gösteren Memleket Partisi Marmaris İlçe Başkanı Serdar Karaağaç, “Marmaris turizmiyle, harikası doğası ve coğrafyasıyla ön planda olmayı başarmış bir kentimiz. Maalesef son zamanlarda bu doğal güzelliğimizi ranta kurban eden birçok girişimle karşı karşıyayız. Biz çeşitli ortam ve platformlarda sesimizi çıkartarak buna engel olmaya bunu sürekli Marmaris halkının gündemine taşımaya gayret ediyoruz. Ne kadar başarılı olacağız bunu Marmaris halkının dirayeti gösterecek aslında” diye konuştu.
Memleket Partisi Marmaris İlçe Başkanı Serdar Karaağaç
ZEYTİNİME DOKUNMA
Yönetmelikle zeytin alanlarının ve doğal güzelliğin madencilik faaliyetlerine kurban edilmemesi gerektiğinin altını çizen Serdar Karaağaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceğimize, çocuklarımıza ve torunlarımıza nasıl bir gelecek bırakacağız, nasıl bir Marmaris bırakacağız. Bunu hep beraber düşünüp ona göre hareket etmek durumundayız. Sadece Marmaris değil, yeni çıkan bir yönetmelikle Türkiye’deki tüm zeytinlik alanlar maden işletmelerine açılır hale getirildi. Bu yine bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle oldu. TBMM’de halkın temsilcileri tarafından getirilen bir şey değil bu. Zeytin alanlarının neredeyse tamamının maden işletmeciliğine açılabileceğini görüyoruz. Nereden başlıyor zeytin alanlarımız; İznik’ten başlıyor, Marmara bölgesi aşağıda bütün Ege’yi dolaşın Kaz Dağları etekleri Edremit Körfezi, Akhisar, Manisa gelin Muğla’ya. Muğla’mızın her bir köşesi cennet ve her bir yamacında zeytinlikleri görüyoruz. Fakat yaklaşık 20 30 yılda yetişen bir zeytin ve binlerce yıl ayakta kalmayı başarabilen bir ağacı bir gecede çıkan bir kararla keseceğiz ve oradan maden çıkaracağız öyle mi? Ne kadar saçma bir şeydir bu. Ne kadar kısır bir düşüncenin eseridir. Maden açmanın, işletmenin tabi ki bir sürü yolu var. Tabi ki yer altı zenginliklerimizden faydalanacağız. Bunun kimse karşısında duramaz zaten. Ama altından ziyade üstü daha çok gelir getiriyorsa çevresindeki köylülere yaşam alanı sağlıyorsa, ekosisteme destek oluyorsa. Oradaki ekosistemi yerle bir edip altından maden çıkartmaya çalışmak kadar da sanırım saçma bir şey olamaz. Bugün bir zeytin ağacının verdiği ürünlerin ne kadar kıymetli olduğunu tüm dünya biliyor. Akdeniz ülkeleri bu işten ne kadar para kazanıyor. Biz niye bunları yapmıyoruz. Bunların üzerine çalışmak yerine bunları kesip, katletmek için yasalar çıkartıyoruz. Bazen aklım almıyor. Memleketi yönetenler nasıl bunları düşünmüyorlar gerçekten şaşırıyorum. Bir kere daha sesimizi çıkartalım zeytinime dokunma”