Osmaniye’nin Şekerdere köyünde, Ayşe Pınar Tümüklü tarafından kurulan zeytinyağı üretim tesisi, hem kadın girişimcilik hem de bölgesel kalkınma açısından önemli bir adım oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı aracılığıyla hibe desteği alan Tümüklü, tesisini 2023 yılında faaliyete geçirerek, köyündeki kadınlara istihdam sağladı. Zeytinyağı üretiminde önceliği kadınlara veren Tümüklü, zeytin hasadı ve sıkım hizmeti vererek, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de markalaşarak iç ve dış pazarda tanıtım yapmayı hedefliyor.
Kadınların Gücüne Dayalı Bir İşletme
Tümüklü, tesisini kurarken Osmaniye’nin zeytin potansiyeline inandığını belirterek, bölgenin gelecekte zeytin sektöründe önemli bir oyuncu olacağını ifade etti. “Kadın ağırlıklı bir işletme kurduk ve kadınlarımızın aktif olarak iş hayatında yer almasını istiyoruz. Dünya, artık eşitlikçi bir çalışma dönemi yaşıyor. Bu yüzden köyümüzün kadınlarının gücünden faydalanmak istiyorum,” dedi.
İhracatla Yüksek Hedefler
Tümüklü, zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Almanya’ya iki yıl üst üste yeşil zeytin gönderdik ve büyük beğeni topladık. Şimdi ise Amerika, Norveç, İsviçre, Somali ve İngiltere gibi ülkelere numune gönderiyoruz. Özellikle Amerika’dan olumlu geri dönüşler aldık ve analizlerin ardından şişeleme yaparak ihracatımızı artırmayı planlıyoruz,” şeklinde konuştu.
Yatırım ve İleriye Dönük Planlar
Kendi sermayesi ve Tarım Bakanlığı’ndan aldığı 3,5 milyon TL’lik destekle tesisini kuran Tümüklü, hijyen ve kaliteye büyük önem veriyor. Gelecekte, bölgenin en hijyenik ve ileriye dönük tesislerinden biri olmayı hedefleyen Tümüklü, zeytin ve zeytinyağının ihracatını artırmayı amaçlıyor.
Ayşe Pınar Tümüklü’nün zeytinyağı üretim tesisi sadece bölgesel kalkınma için bir örnek teşkil etmekle kalmayıp, kadın girişimciliği ve ihracat odaklı iş yapma konusunda da önemli bir model oluşturuyor.