?>

Zincir marketlerde haksız fiyat artışı ve kasa-etiket fiyat farkı denetimi

Samsun’da zincir marketlerde denetim yapıldı

Asayiş - 8 ay önce

Samsun’da, Ticaret İl Müdürlüğü personelleri zincir marketlerde haksız fiyat artışı, kasa-etiket fiyat farkı ve ürünlerde etiket olup olmadığını denetledi.

Ticaret İl Müdürlüğü, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında ‘haksız fiyat artışı’ olup olmadığını, diğer taraftan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiket Yönetmeliği çerçevesinde de ürünlerin üzerinde mevzuata uygun bir şekilde ‘fiyat etiketlerinin bulunup bulunmadığını’, ‘etiket fiyatı ile kasa raf fiyatı arasında fark olup olmadığını’ kontrol ederek göstermelik, aldatıcı ve yanıltıcı indirimlerin neden olduğu tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek için Atakum ilçesinde zincir marketlerde denetim gerçekleştirdi.

Denetimler kapsamında; sebze-meyve reyonlarında ürünlere ait güncel künye bilgilerinin bulunup bulunmadığını kontrol edilip, künye bilgileri üzerinden haksız bir fiyat artışı olup olmadığını incelendi. Ayrıca tüm ürünlerden örnek alınarak raftaki ile kasadaki fiyatı kontrol edildi.

Denetimlere katılan Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, “İlimiz genelindeki yaygın yoğun denetimlerimizi aralıksız sürdürmekteyiz. Bu denetimlerimiz bugüne münhasır değil. Denetimlerimiz yıl boyunca devam ediyor. Bugünkü denetimlerimiz 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve diğer taraftan 6502 sayılı Tüketicinin Koruması Hakkında Kanun kapsamında da fiyat etiketi ve fiyat etiketine bağlı olarak ürünlerin üzerinde fiyat etiketlerinin olup olmadığını kontrol ediyoruz. Fiyat etiketlerle ilgili olarak da kasalar fiyat arasında herhangi bir fark olup olmadığı hususlarında denetimlerimizi icra ediyoruz. Özellikle ulusal yerel zincir marketlerde meyve sebze reyonlarıyla ilgili olarak da etkim şeklinde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda da ürünlerin üzerinde malumların üzerine künyelerin bulundurması gerekiyor. Bu künyeler üzerinden de ürünlerin nerede üretilip kimin ne kadar fiyata sattığını ve bu kapsamda da o ürünler üzerinde fahiş fiyat artışı olup olmadığı hususlarında da denetimlerimizi icra ediyoruz” dedi. “Kurallara uymayanlar büyük cezalar ile karşı karşıya kalacak”

Mevzuat değişikliği ile cezaların büyük miktarda arttığına dikkat çeken Turpçu, “29 Mayıs itibariyle mevzuat değişikliği kapsamında da özellikle 6585 sayılı Kanun kapsamında mevzuatta cezalarla ilgili olarak büyük bir artış öngörülmüştür. Kurban Bayramı da yaklaşıyor. Bu kapsamda da denetimlerimizi etkin bir şekilde sürdürmekteyiz. Maalesef bu konuda da ister istemez bazı zafiyetler ortaya çıkabiliyor. Bunun da fırsata dönüştürmesine asla izin vermeyeceğiz. Özellikle üretici, perakendeciler ile ilgili olarak kanunda yapılan değişiklikler ile cezalarda gerçekten büyük oranda yaydırıcı unsurlar ortaya konulmuştur. Bu kapsamda özellikle perakende sektörümüzde faaliyet gösteren işletmelerle ilgili olarak fahiş fiyat artışıyla ilgili olarak alt limiti 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar bir oranda arttırılmıştır. Stokçuluk olarak adlandırılan hususlar kapsamında da alt limiti 1 milyon TL, üst limiti 12 milyon TL’ye çıkarılan bir ceza parametresi uygulanmaktadır. Ulusal ve yerel zincir marketlerimizde cezalar gerçekten can yakıcı hale gelmiştir. Onun için özellikle fırsata dönüştürülebilecek bir takım davranışlardan kaçınmalarına özellikle istirham ediyoruz. Gerçekten aksi taktirde büyük cezalarla karşı karşıya kalacaklar” diye konuştu. Ürünlerde aykırılık tespit edilen 574 işletmeye 2,2 milyon TL para cezası uygulandı

Öte yandan Samsun’da 2024 yılında yapılan denetimlerde ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 1656 işletme ve 16 bin 331 adet ürünün denetlendiği, 574 işletmede 1002 üründe aykırılık tespit edilip, bu kapsamda 2 milyon 247 bin TL idari para cezası uygulandığı, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında 133 işletmede 1181 adet ürünle ilgili olarak, haksız fiyat artışı denetimi yapıldığı, 35 işletmeye ait 262 adet aykırı ürünle ilgili tespit tutanakları değerlendirilmek üzere kurula intikal ettirildiği de belirtildi.

Yapılan kanun değişikliği ile 1 takvim yılı içinde en az 3 defa piyasada darlık oluşturucu, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyette bulunduğu tespit edilerek idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere ait iş yerlerinin ise 6 güne kadar kapatma yetkisinin doğduğu da ifade edildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

KARAMAKA MARMARİS TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

2024-05-31 14:12 - Yaşam

KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEN SU KAYNAKLARI KURUYOR

2024-06-01 14:55 - ÇEVRE

KARACA: TURİZM BÖLGELERİNDE BAZI TASARRUF MADDELERİ MUAF TUTULMALI

2024-06-04 11:31 - Turizm

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: ÖLÜM FERMANINA HAYIR!

2024-05-29 11:08 - Gündem

BASINA BİR DARBE DE SGK’DAN

2024-05-28 17:23 - Gündem

MUĞLALI ÇEVRECİLER: KİRLETİYOR KAPAT

2024-05-29 12:41 - Gündem

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

2024-06-02 23:15 - Marmaris

MARMARİS'TE KUŞLARIN RESİTALİ

2024-05-29 13:52 - Marmaris

GEZİ DİRENİŞİ 11. YILINDA FİLİSTİN DİRENİŞİNİN YANINDA

2024-06-01 15:53 - Gündem

Türkiye, sokak dostları için ayaktaydı

2024-06-03 15:49 - Genel

İlgili Haberler

Tartıştığı babasını baltayla öldürdü

16:46 - Asayiş

Antalya’da 5 bin 105 kutu kaçak ilaç ele geçirildi

16:44 - Asayiş

Refüje çarpan Fiat Tofaş perte çıktı: 3 yaralı

16:37 - Asayiş

Eski sevgilisini bıçakla kafasından yaraladı

16:38 - Asayiş

Çatalca’da kuyuya düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

16:34 - Asayiş

Günün Manşetleri

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor!

16:07 - Sağlık

Manisa FK, Birama Toure’yi Transfer Etti

15:53 - Spor

Sahte Sözleşmelerle 60 Milyon Lira Vurgun

15:41 - Asayiş

SBTÜ, Havacılık ve Uzay İçin Geleceği Yaratıyor

14:34 - Eğitim

Soğuk Hava Bakterileri Durdurmaz

14:34 - Sağlık