?>

MARMARİS YEREL SEÇİME GİDERKEN…(7)

Erol UYSAL

2 yıl önce

Önceki yazımda 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Marmaris Belediye Başkanı ve Meclis Üyesi olacak hemşerilerime Marmaris özelinde yapacakları çalışmalara dönük hemşerilik bilinç ve sorumluluğunda görüşlerimi arza çalışmaktayım. Şimdi yine 7.sini yayınladığım bu yazımda bunlardan bazılarına değinmek istiyorum.  

Marmaris Belediyesinin bir Kent Konseyi vardır. Bu kuruluşta bir dönem ben de Çalışma Guruplarında görev yaptım. Bu konsey birçok il, ilçe belediyelerinde vardır. Kent Konseyi yönetmeliğinde görev anlamında kısaca şu konular yer almaktadır. “Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim, yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışma” gibi görevler vardır. Bu durumda Marmaris özelinde ‘Çeşme Meydanı’ veya ‘Koca Pınar’ adlarıyla bilinen meydana bir fıskiye dikilecekse bundan dikilmeden önce Kent Konseyinin haberi olmalı, görüş alınmalıdır. Şimdi bu fıskiye hemşerilerim tarafından beğenilmemiştir. 

 Bu yapıtın buraya nasıl ve kimin görüşüyle getirildiğini de tam bilmiyoruz.  

Osmanlı da dini mabetlerin önünde fıskiye olmaz. Şadırvan olur. Bizzat İstanköy Adasında ibadete açık olan 18. yüzyıl yapısı Defterdar İbrahim Efendi Cami ve Şadırvanının fotoğrafını çekip Marmaris Belediyesine getirmiştim. Uygun olanı seçilip eskisi bir parkta değerlendirilmeliydi. Bu olmadı. Magnet ve fotoğrafını yazıma eklediğim Cami ve şadırvanı Eski Camimizin mimarisine tam uymaktadır.  

Şadırvanı geçtik. Bedesten’e ne demeli? Anılan eserin deprem riski taşıdığı gerekçeli raporuyla yıkılması hemşeriler arasında iyi karşılanmadı. Kent Meclisinin bundan haberdar edildiğini sanmıyorum. Bu bina deprem riski giderilip ayakta kalsaydı yapılacak yeni şadırvanla da çok iyi bir uyum sağlayabilirdi. Anadolu’da hatta Muğla ili hudutları içindeki yerleşim birimlerinde hamam, cami, şadırvan, kümbet, çeşme, zembil gibi eserler vardır ve halen hizmet vermektedirler. Bizim Bedesten’deki hatamız bu yapıyı işletmeyi bilmemizden ileri gelmiştir. Marmarislilere, “Burayı yapıldıktan sonra gördüğünüzde beğeneceksiniz” demek yetmiyor. “Ya fıskiyede olduğu gibi beğenmezsek ne olacaktı? …Bu kararla da Kent Konseyi ile iletişim kurulmadığı apaçık ortadadır. Bir kentin tarihi, sosyal slüetini uzman mimar, mühendisler alternatif ve yarışmalı projelerle ve halkın katılımıyla seçerler. Bunu herkes yapamaz. “Biz yaptık oldu” denilemez. Bu tür oldubittiler birer dayatmadır. Yerel seçimlerin kısa zaman sonra yapılacağı biliniyordu. Neden bu kadar acele edildi? Yeniden görevde olacağınızı bilemezsiniz. Neden önceden Bedesten yıkılır? Üstelik, burada kirayla oturan esnafın verdiği neredeyse bir yıllık kiradan belediye de mahrum kaldı. Kim seçilirse seçilsin benzer hatalar bir daha yapılmasın. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI