Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son günlerde Ege Denizi'nde, özellikle Santorini Adası çevresinde artan depremler hakkında açıklamalarda bulundu. Ercan, bölgede meydana gelen depremlerin Richter ölçeğine göre en büyüğü 4,8 olan küçük sarsıntılarla devam ettiğini belirtti. Depremlerin odak derinliklerinin 1 ile 5 kilometre arasında değişmesinin, bu sarsıntıların yanardağ kökenli olduğunu gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, mağma odasındaki basınç artışının ve yüksek sıcaklıkların yer kabuğuna doğru hareket ederek bir patlama riski oluşturduğunu belirtti.
Ercan, İzmir, Aydın ve Muğla illeri için de “Santorini’de deprem için Ege Bölgesinde şu an için önlem alın diyemeyiz” dedi.
PATLAMADA SÜPÜRTÜ DALGALARI VE KIZGIN BUHARLAŞMA OLUŞUR
Ercan, silikatlı lav püskürmesi durumunda yanardağ bombalarının fırlayabileceği ve deprem ile patlamanın birleşmesinin M5 ile M7 büyüklüğünde depremlerin oluşmasına yol açabileceğini ifade etti. Bu tür depremlerin süpürtü dalgaları üretme potansiyeline sahip olduğunu, bu dalgaların Ege Adaları, Mora, Girit ve Türkiye'nin güney kıyılarını etkileyebileceğini söyledi. Ercan, “Muğla, Aydın, Girit, Rodos Mora ve Atina Pire kesimlerinde dalgalar oluşturabilir. Püskürme durumunda oluşacak kızgın buharların çevreye etkisi benim için çok daha önemli. Bunun uzaklığı rüzgarın etkisiyle 150-200 kilometreye kadar gider. Doğrudan Atina’yı etkiler” diye konuştu.
TSUNAMİ SÖYLENTİLERİ YANLIŞ
Övgün Ahmet Ercan, Santorini’nin İzmir’e 170 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle, halk arasında çok konuşulan Santorini’de büyük deprem olup tsunami yaratacağı söylentilerine de açıklık getirdi. Ercan, “Bunların hepsi gerçek dışı. Yanardağ patlaması deprem yaratır ama çok büyük olmaz. Şu an için Muğla ve Aydın bölgesi yaşayan halkın tedbir alması gereksiz. Biz zaten böyle bir şey olursa uyarıları yapacağız. Püskürte olursa iklim bilimcileri devreye girecek. Rügar yönlerini açıklayacak. Bu doğrultuda etkilenecek kesimlerin alacağı tedbirler de açıklanacak. Herkes sakin olup durumu izlesinler. Şu an için uyarı yapmaya gerek yok” dedi.
YANARDAĞ PATLAMALARININ ÜÇ BELİRTİSİ
Jeofizik biliminde yanardağ patlamalarının üç belirtisi olduğunu da belirten Övgün Ahmet Ercan bunları şöyle açıkladı:
* “Sığ deprem ile depremcik fırtınaları
* Gaz çıkışları
* Yerden gelen gürültüler
* Yerin şişmesi
Santorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin, 1 hafta, 1 yıl bile gecikebilir ya da hiç olmayabilir. Santorini’de 16. Yüzyıl ile MÖ 1600’de püskürme olmuştur.
Türkiye’de de Tendürek ile Ağrı Dağında benzer Jeofizik belirtiler gözlenmektedir.”
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)