
Eskişehir’de görev yapan Özel Ümit Batıkent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sıdıka Oksay, halk arasında manik depresif hastalık olarak da bilinen bipolar bozukluk hakkında önemli bilgiler paylaştı. Oksay, bu hastalığın bireyin ruh halinde ani iniş ve çıkışlara neden olan kronik bir rahatsızlık olduğunu belirterek, hastalığın manik (taşkınlık) ve depresif (çökkünlük) dönemlerden oluştuğunu ifade etti.
Bipolar Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?
Dr. Oksay, bipolar bozukluğun belirtilerinin yaşanan döneme bağlı olarak değiştiğini söyledi:
-
Manik Dönem: Aşırı enerji, coşku, uyku ihtiyacında azalma, hızlı konuşma, riskli davranışlar ve büyüklenmeci düşünceler
-
Depresif Dönem: Umutsuzluk, değersizlik hissi, ilgi kaybı, yorgunluk, uyku düzensizlikleri, konsantrasyon bozukluğu ve intihar düşünceleri
Bipolar bozukluğun genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki dengesizlikler ve çevresel faktörlerden kaynaklanabileceğini belirten Oksay, stres, travmalar ve madde kullanımının da hastalığın ortaya çıkma riskini artırabileceğini vurguladı.
Bipolar Bozukluk Tedavi Edilebilir mi?
Dr. Oksay, bipolar bozukluğun doğru tedaviyle kontrol altına alınabileceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Bu hastalığın tedavisinde duygudurum dengeleyiciler, antipsikotikler ve antidepresanlar kullanılır. Ayrıca psikoterapi ile bireyin stresle başa çıkması desteklenir. Ancak hastalar, toplumsal damgalanma nedeniyle çoğu zaman destekten uzak kalıyor. Atak dönemleri dışında bu bireylerin bizden hiçbir farkı yoktur. Bu nedenle onları dışlamak yerine anlamaya ve tedaviye yönlendirmeye çalışmalıyız."
Bipolar bozukluğun kişinin yaşam kalitesini etkileyebileceğini ancak erken tanı ve düzenli tedavi ile sağlıklı bir yaşam sürdürülebileceğini ifade eden Oksay, belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizdi
Editor : Haber Merkezi