USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
ÇEVRE

Bulduğu Yeni Akrep Türüne Eşinin İsmini Verdi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın, Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaptığı saha çalışmaları sonucu yeni bir akrep türü keşfetti. "Euscorpius gulhanimae" adı verilen tür, Türkiye’deki akrep türü sayısını 49’a çıkardı.

Bulduğu Yeni Akrep Türüne Eşinin İsmini Verdi
09-10-2024 12:18
09-10-2024 12:23

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın, Konya’nın Beyşehir ilçesinde gerçekleştirdiği saha çalışmalarında yeni bir akrep türü keşfetti. Keşfettiği bu yeni türe, eşine olan sevgisini ifade etmek için "Euscorpius gulhanimae" adını veren Aydın, türün detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

 

Konya’nın kızılçam ormanlarında yapılan keşif, Türkiye’ye özgü bir türün bilim literatürüne kazandırılmasını sağladı. 21 yıldır Türkiye’deki akreplerin sistematiği ve faunası üzerinde çalışmalar yürüten Prof. Dr. Aydın, bu yeni tür ile birlikte Türkiye’deki akrep türü sayısının 49’a, Euscorpius cinsine ait tür sayısının ise 17’ye yükseldiğini belirtti.

Yeni Türün Özellikleri

"Euscorpius gulhanimae" türü, açık sarı vücut rengi, kırmızımsı chelas (pençe) ve kahverengi kuyruğuyla dikkat çekiyor. Ayrıca, patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısı, cins için en yüksek seviyede bulunuyor. Bu özellikleriyle tür, bilinen Euscorpius türlerinden ayrılıyor.

Prof. Dr. Aydın, "Bu yeni türe, Konya ilinin Beyşehir ilçesinde, Dedegöl Dağı’nın eteklerinde ve Beyşehir Gölü içinde bulunan Hacıakif Adası’nda rastladım. Yaptığım incelemeler sonucunda bu akrebin Euscorpius cinsine dahil olduğunu ve tanımlanmamış yeni bir tür olduğunu belirledim" ifadelerini kullandı.

İnsan Sağlığına Zararsız

Prof. Dr. Aydın, keşfettiği akrep türünün zehrinin etkili olmadığını ve insan sağlığı açısından herhangi bir tehlikesinin bulunmadığını vurguladı. "Euscorpius gulhanimae" türü, Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müzesi’nde sergileniyor. Bu keşif, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine önemli bir katkı sağlamış oldu.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ