USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Nadir Hastalıkların %80’i Genetik

ESOGÜ’de "Nadir Hastalıklar Günü" kapsamında farkındalık etkinliği düzenlendi. Uzmanlar, nadir hastalıkların %80’inin genetik olduğunu ve Türkiye’de bu oranların daha yüksek seyrettiğini vurguladı.

Nadir Hastalıkların %80’i Genetik
27-02-2025 14:55
27-02-2025 15:49

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), 28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla bilgilendirme standı kurdu. Etkinlikte, nadir hastalıkların tanımı, yaygınlığı ve erken teşhisin önemi ele alındı.

Uzmanlardan Erken Tanı Uyarısı

ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Kılıç Yıldırım, nadir hastalıkların %80’inin genetik kökenli olduğunu belirterek, özellikle akraba evliliğinin yaygın olduğu ülkelerde bu hastalıkların görülme oranının arttığını vurguladı.

"Bugün için dünya genelinde tanımlanmış 6 binin üzerinde nadir hastalık bulunuyor. Bu hastalıklar dünya nüfusunun %7’sini etkiliyor ve yaklaşık 400 milyon kişinin nadir hastalıklara sahip olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise akraba evliliklerinin fazla olması nedeniyle oranların daha yüksek olduğu düşünülüyor." ifadelerini kullanan Yıldırım, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Tanı ve Tedavi İçin Destek Şart

Etkinlikte, tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan zorluklar, tıbbi imkânların yetersizliği ve nadir hastalıklarla mücadelede daha fazla bütçe ayrılması gerektiği vurgulandı.

Doç. Dr. Gonca Kılıç Yıldırım, yenidoğan taramalarının genişletilmesi, tedavi merkezlerinin artırılması ve sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Nadir hastalıklarla yaşayan bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak en büyük hedefimizdir." dedi.

Farkındalık İçin Uluslararası İş Birliği Şart

Nadir Hastalıklar Günü’nün temel amaçlarından birinin, toplumu bilinçlendirmek, sağlık sektöründeki yetkililerin dikkatini çekmek ve uluslararası iş birliğiyle hastaların yaşam kalitesini artırmak olduğu vurgulandı. Uzmanlar, erken tanının engelliliği önleyebileceğini ve bu hastalıklarla mücadelede farkındalığın büyük rol oynadığını belirtti.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ