USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KÖMÜR HALA ZİRVEDE

 2024 yılında Türkiye’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı artarak yüzde 45’i geçti, kömür ve gazın payı ise azalmasına rağmen hala zirvedeki yerini korudu.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KÖMÜR HALA ZİRVEDE
17-02-2025 17:23
17-02-2025 17:26

2024 yılında Türkiye’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı önemli bir artış gösterdi. Elektrik üretiminin 343 milyar kilovat saate çıktığı 2024’te, yenilenebilir enerji kaynakları toplam üretimdeki payını yüzde 45'in üzerine çıkardı. Bir önceki yıl bu oran yüzde 42 seviyesindeydi. İklimhaber.org'un verilerine göre kömür ve gazın payı ise azalmasına rağmen hala zirvedeki yerini korudu.

 

RAKAMLAR NE DİYOR?
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en büyük paya sahip olan hidroelektrik santraller, elektrik üretiminde yüzde 21,3’lük bir payla ön planda yer aldı. Rüzgar enerjisi ise yüzde 10,7, güneş enerjisi ise yüzde 7,5'lik paylarla önemli katkılar sağladı. Diğer yenilenebilir kaynaklar arasında jeotermal yüzde 3,2, biyokütle ise yüzde 2,6 oranıyla elektrik üretiminde yer aldı. Öte yandan, ithal kömürle çalışan termik santraller, elektrik üretiminde en yüksek paya sahip birincil enerji kaynağı olma özelliğini korudu. Ancak kömür ve gazın payı, yenilenebilir enerji kaynaklarının artışıyla azalmaya devam etti.

 

BM’NİN VERDİĞİ SON TARİH KAÇTI

Dünyanın en büyük kirletici ülkelerinin çoğu, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçilmesinin ardından küresel ısınmayı engelleme çabaları baskı altına girerken, BM’nin yeni iklim hedefleri belirlenmesi için verdiği son tarihi kaçırdı. 2015 Paris Anlaşması’nı onaylayan uluslar, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlandırmayı taahhüt ediyor. Bugüne kadar atılan adımlar, bunu sağlayacak derin emisyon kesintilerinin çok gerisinde kaldı. Geçen yıl sıcaklık artışı ilk kez yıl boyunca 1,5 dereceyi geçmişti.
 
DANIŞTAY’DAN KAZDAĞLARI’NDAKİ İKİ EKOLOJİK YIKIM PROJESİNE ONAY
 Danıştay, Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni’ne ve Nurol Holding’in Lapseki Altın Madeni’ne yönelik itirazları oy çokluğu ile reddetti. Davayı açan sivil toplum kuruluşlarından Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Danıştay kararlarını yazılı açıklama ile değerlendirdi. Kararı, Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyleyen Doğan, bilirkişinin ‘kamu yararı yoktur’ kararı verdiğini buna rağmen bu kararın çıktığını söyledi.
 
ABD PLASTİĞE GERİ DÖNÜYOR
 ABD Başkanı Trump, hükümetini ve tüketicileri plastik pipet satın almaya teşvik etmeyi ve selefinin tek kullanımlık plastikleri aşamalı olarak ortadan kaldırma ve atıklarla mücadele çabalarını geri çekmeyi amaçlayan bir idari kararnameyi imzaladı. ABD Başkanı Donald Trump, emri imzalarken Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte, “Plastik pipetlere geri dönüyoruz” derken kağıt pipetlerin “işe yaramadığını” söyledi: “Plastiğin köpekbalıklarını çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum, çünkü onlar okyanusta yollarına devam ediyorlar.”
 
BNEF: TEMİZ ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞMEYE DEVAM EDECEK
 
BloombergNEF’in (BNEF) 16. kez yayımladığı Elektrik Üretim Maliyeti Raporu, dünya genelinde yeni rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin üretim maliyeti açısından kömür ve doğal gaz santrallerini geride bıraktığını ortaya koydu. Çin’in temiz enerji üretim kapasitesindeki artış, küresel enerji piyasalarında büyük değişimlere yol açıyor. Ülkenin aşırı üretimi, diğer ülkeleri ithalat tarifeleri gibi korumacı önlemler almaya yönlendiriyor. Ancak bu tür ticaret engellerinin maliyet düşüşlerini sadece geçici olarak durdurabileceği belirtiliyor. BNEF, temiz enerji teknolojilerinin maliyetlerinin 2035 yılına kadar yüzde 22 ila yüzde 49 arasında azalacağını öngörüyor.


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ