Avukat Songül Demir, iş yerinde uyulması gereken kurallara dikkat çekerek, işçilerin iş görme yükümlülüğüne aykırı davranmaları halinde işverenin iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebileceğini vurguladı. Demir, özellikle iş yerinde zorunlu kıyafet uygulamalarına uyulmaması durumunda, işverenin bu davranışı düzen bozucu olarak değerlendirip iş akdini feshetme hakkına sahip olduğunu belirtti.
Demir, “Bir iş yerinde belirlenen kıyafetin giyilmemesi, iş düzeninin bozulmasına neden olabilir. İşveren bu durumu, işçinin haklı feshi için bir gerekçe olarak kullanabilir. Bu nedenle iş yerinde belirlenen kurallara, özellikle kıyafet zorunluluğuna uymamak işçinin işten çıkarılmasına yol açabilir” dedi.
Tazminat Talepleri Reddedilebilir
Haklı fesih durumunda işçinin tazminat taleplerinin kabul görmeyeceğini belirten Demir, “İş yerinde belirlenen kurallara uymayan bir işçi, işveren tarafından haklı sebeple işten çıkarılabilir. Bu durumda kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi talepler mahkemeler tarafından reddedilebilir” diye konuştu.
Demir, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin bu konuyla ilgili emsal bir kararı olduğunu hatırlatarak, “Yargıtay, iş yerinde giyilmesi zorunlu kıyafetlerin giyilmemesi durumunda işverenin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceğini ifade eden bir karar verdi. Bu karar, işçinin iş görme yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle işten çıkarılmasının hukuka uygun olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
Editor : Haber Merkezi