
"Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya" hedefiyle Mars Petcare ve Royal Canin, sevgi dolu bir yuvaya ulaşamayan kedi ve köpekleri tespit etmek ve sahiplenme engellerini anlamak amacıyla Türkiye de dahil olmak üzere 20 ülkede kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre, Türkiye'deki kedi ve köpeklerin yaklaşık yüzde 48’i evsiz. Ancak belirli alanlarda iyileşme sağlanması halinde hayvan sahiplenmeye istekli olanların oranı umut verici düzeyde.
YUVAYA ULAŞAMAYAN HAYVANLARIN DURUMU İNCELENİYOR
Mars Petcare ve Royal Canin, “Evsiz Hayvanlar Raporu” ile sevgi dolu bir yuvaya ulaşamayan hayvanların durumunu inceliyor. Kedi ve köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayan şirketlerle sağlıklı yaşam hedefleyen Mars Petcare, dünya genelinde evsiz hayvan popülasyonunu anlamak, sahiplenme engellerini belirlemek ve çözümler geliştirmekle ilgili kapsamlı bir rapor yayınladı. Türkiye’ye dair veriler arasında evsiz hayvan sayısı, kısırlaştırma oranları, sahiplenme alışkanlıkları ve hayvan sahiplerinin görüşlerine yönelik önemli bulgular bulunuyor.
ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE
* Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’sinin bir evi bulunmuyor.
* Köpeklerin yaklaşık yüzde 21’i barınaktan, yüzde 17’si arkadaş aracılığıyla ve yüzde 15’i sokaktan sahiplenilirken, sokaktan sahiplenilen kedilerin oranı yüzde 28 seviyesinde yer alıyor.
* Sahipsiz bir kedi veya köpek ile karşılaşılması durumda, anket katılımcılarının yüzde 60’ı gerekli ilgiyi sunarak hayvanların bakımlarını sağladıklarını belirtiyor.
* Sahiplenmenin önündeki bariyerlerin kaldırılması durumunda, katılımcıların yüzde 47’si kedi, yüzde 45’i ise köpek sahiplenmeyi düşündüğünü belirtiyor.
* Sahiplenme önündeki temel bariyerler arasında ilk sırada ev koşullarının elverişli olmaması değerlendirilirken, sorumluluğun fazla olacağı kaygısı, iş veya seyahat durumları sebebiyle evde bulunulamaması durumunda bakım alternatiflerinin az oluşu, bakım masraflarının maliyetli olması ve köpeklerde davranış kontrolünün nasıl sağlanacağının bilinememesi belirtiliyor.
Araştırma; kedi ve köpeklerin evsizliğini sona erdirmek için üç konu başlığında aksiyon alınması gerektiğini belirtiyor: Kısırlaştırma, sahiplenme ve hayvanların sahipsiz duruma geçmelerinin önüne geçilmesi.
TÜRKİYE’DE SAHİPLENME İSTEĞİ DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE
Araştırmada, sahipli kedi ve köpeklerin kısırlaştırma oranlarına dair önemli veriler yer alıyor. Buna göre, köpek sahiplerinin yalnızca yüzde 36’sı, kedi sahiplerinin ise yüzde 32’si hayvanlarını kısırlaştırdıklarını belirtiyor. Kısırlaştırmanın yaygınlaşmamış olmasının hayvan popülasyon kontrolünün önünde önemli bir engel olduğu belirtiliyor.
Türkiye’de hayvan sahiplenmeye olan ilgi, dünya ortalamasının üzerinde; ancak sahiplenmenin önündeki bariyerlerin ortadan kaldırılmasına çalışılması gerektiği vurgulandı.
Araştırma kapsamında, katılımcılara yakın gelecekte kedi veya köpek sahiplenmeyi düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda yüzde 45’i köpek, yüzde 47’si ise kedi sahiplenmeyi düşündüğünü belirtiyor. Sonuçları değerlendiren rapor, Türkiye’deki hayvan sahiplenmeye yönelik ilginin, raporda yer alan diğer ülkelere kıyasla ortalamanın üstünde yer aldığının altını çiziyor.
SAHİPLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Sahiplenme konusundaki veriler umut verici olsa da bunun için hayvan sahiplenmenin önündeki temel bariyerlerin ortadan kaldırılması gerekliliği raporda belirtiliyor. Araştırmaya katılanlar, sahiplenme önündeki engeller olarak şunları belirtiyor:
* Ev ortamının yeterli olmaması ve/veya olanak sağlamaması.
* Hayvan bakımı için üstlenilmesi gereken sorumluluğun fazla olduğu düşüncesi.
* Seyahat durumlarında hayvanın sorumluluğunu delege etmede yaşanılan zorluk.
* İşe gidildiğinde kedi/köpek ile ilgilenebilecek kimsenin bulunmaması.
* Hayvanların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gerekli olan beslenme, sağlık bakım ve tedavi masraflarının hayvan sahipleri tarafından karşılanamayabileceği endişesi.
* Davranış kontrolünün sağlanılamayacak olduğu kaygısı.
SON BİR YILDA YÜZDE 11 KEDİ, YÜZDE 14 SAHİPLİ KÖPEK KAYBOLDU
Rapora göre son 12 ay içerisinde sahipli köpeklerin yüzde 11’i, kedilerin ise yüzde 14’ü kayboldu. Bin 239 hayvan sahibi ile yapılan görüşme çıktılarına göre, Türkiye’deki köpek sahiplerinin yaklaşık yüzde 29’u, kedi sahiplerinin ise yüzde 33’ü yaşamları boyunca en az bir kez hayvanlarının kaybolduğunu belirtti. Hayvanların tek başlarına ve çoğu kez “sosyalleşme” amacıyla evden dışarıya bırakıldığını belirten rapor, bu uygulamanın önüne geçilmesinin onların sağlık ve güvenlik ihtiyaçları için kritik önemde olduğunu belirtirken, sahipsiz hayvan sayısının bu nedenle de artmakta olduğunun altını çiziyor. Mikroçip uygulamalarının yaygınlaştırılması ve iletişim detayları içeren tasmaların kullanılması etkili önlemler olarak ayrıca belirtiliyor.
MARS VE ROYAL CANİN TÜRKİYE’DE GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMASI YAPACAK
Küresel Evsizlik Raporu bulguları hakkında konuşan Mars Gıda Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu: “Hayvanların insan ve toplum hayatına sağladığı psikolojik, sosyal, bilişsel ve fiziksel faydaları göz önünde bulundurarak, hayvan sahiplenme oranlarının artması bir numaralı önceliğimiz. Rapor, ülkemizdeki evsiz hayvanların durumunu aktarmanın yanı sıra, bu duruma yol açan temel etkenleri de ortaya koyuyor. İlerleme kaydedebilmek için yol haritası niteliğinde bilgiler sunan bu raporun, konu hakkında çalışan tüm paydaşlara fayda sağlayacağına inanıyoruz. Amacımız doğrultusunda elimizden geleni yapmaya ve çözümün bir parçası olmaya kararlıyız” dedi.
ROYAL CANİN: 1500 SAAT GÖNÜLLÜLÜK
Royal Canin Türkiye Ülke Müdürü Aslı Çelikkol, hayvanlar için daha iyi bir dünya yaratma hedefiyle yürüttükleri çalışmaları şu sözlerle ifade etti: “Amacımız, her bir kedi ve köpeğin sağlıklı, mutlu ve kabul gördükleri bir yaşam sürmesi. Bu hedef doğrultusunda, tüm çalışanlarımız ve değer ekosistemimizdeki paydaşlarımızla var gücümüzle çalışıyoruz. Mars Petcare ve Royal Canin Türkiye olarak, ‘Sevgiyle Besle’, ‘Mama Ekspresi’, ‘Patibüs’ ve ‘İyilik Hareketi’ gibi projelerle sahipsiz hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşıladık. Önümüzdeki yıl, evsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi, insanlarla hayvanlar arasındaki sosyal bağı güçlendirmeyi ve sorumlu hayvan sahipliğini teşvik etmeyi amaçlayarak toplam 1500 saatin üzerinde gönüllülük çalışması gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)