USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
ÇEVRE

Marmaris'ten Su Tasarrufu Uyarısı

Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, su kaynaklarının korunması ve su verimliliği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Marmaris'ten Su Tasarrufu Uyarısı
26-08-2024 14:49
26-08-2024 14:50

Muğla’nın Marmaris ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, su kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çekti. Kaya, suyun tüm canlılar için hayati bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Suya vefa göstermezsek suya veda edeceğiz” ifadesini kullandı. Dünya üzerindeki suyun %97,5’i tuzlu su, %2,5’i ise tatlı sudan oluşmakta olup, bu sınırlı tatlı su kaynaklarının korunması gerektiğini belirtti.

Kaya, su stresinin iklim değişikliği, nüfus artışı ve doğal kaynakların yanlış kullanımı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Özellikle iklim değişikliği nedeniyle artan seller, aşırı sıcaklıklar ve hastalıkların ekosistem üzerinde tehdit oluşturduğunu, Türkiye’nin Akdeniz ikliminin etkisi altında su stresi yaşadığını ifade etti. Ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarının 1313 metreküp olduğunu ve bu miktarın 2030 itibariyle 1000 metreküpün altına düşmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi amacıyla Su Verimliliği Seferberliği başlatıldığını açıklayan Kaya, bu seferberlik kapsamında suyun kentsel, tarımsal ve endüstriyel alanlarda verimli ve sürdürülebilir kullanımına yönelik uygulamaların yaygınlaştırılacağını ve toplumsal farkındalığın artırılacağını vurguladı.

Günlük hayatta su verimliliğini sağlamak için alınacak basit önlemlerle büyük tasarruflar elde edilebileceğini belirten Kaya, evlerde suyun en fazla tuvalette (%30), banyoda (%35), yemek pişirme ve içme suyu olarak (%10), çamaşır ve bulaşık yıkamada (%20) ve temizlik amacıyla (%5) kullanıldığını açıkladı. Su kullanımında ortalama kişi başı günlük tüketimin yaklaşık 150 litre olduğunu belirtti ve evlerde gereğinden fazla su tüketiminin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaya, su tasarrufunu sağlamak için Azalt-Değiştir-Yeniden Kullan stratejilerinin uygulanmasını önerdi. Azalt stratejisi, suyun gereksiz kullanımını azaltmayı, Yeniden Kullan stratejisi ise kullanılmış suyun uygun alanlarda değerlendirilmesini, Değiştir stratejisi ise su tasarrufunu destekleyen ürün ve alışkanlıkların yaşam alanlarına entegre edilmesini kapsamaktadır. Örneğin, tasarruflu musluk uçları ve çift kademeli sifon sistemleri kullanmak, sızdıran tesisatları tamir etmek ve verimli sulama sistemleri kullanmak gibi uygulamalar su tasarrufuna önemli katkılar sağlayabilir


Editor : Nur DÜZEN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ