USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

MARMARİS'İN BİSİKLETÇİSİ ZEKİ USTA MESLEKTE 53 YILI DEVİRDİ

Marmaris'te bisiklet tamirciliği yapan 60 yaşında ki Zeki Aydoğdu,meslekte 53 yılı devirdi.7 yaşında bisiklet tamircisinin yanında çırak olarak mesleğe başlayan Zeki usta , en çok parası olmayan çocukların bisikletlerini tamir etmekten mutlu oluyor.

MARMARİS'İN BİSİKLETÇİSİ ZEKİ USTA MESLEKTE 53 YILI DEVİRDİ
27-09-2023 10:42
28-09-2023 11:44
MUĞLA
1970 yılında Marmaris'te bisikletçi Ahmet ustanın yanında çırak olarak bisiklet tamirciliğine başlayan Zeki Aydoğdu meslekte 53 yılı tamamlamanın onurunu yaşıyor. Genelde çocukların bisikletlerini tamir eden Zeki usta , çocukluğunda bisikletini tamir ettiğim müşterilerim şimdi torunlarının bisikletini getiriyor. Kuşakların çocuklarının bisikletlerini hala tamir edip işimin başında olmak beni çok mutlu ediyor dedi.
7 YAŞINDA MESLEĞE BAŞLADI
Zeki Aydoğdu 1970 yılında 7 yaşındayken Marmaris'in tek bisiklet tamircisi Ahmet Ustanın yanında çıraklığa başladığını ve 1983 yılında Marmaris'e şimdi ki bulunduğu Kemaraltı mahallesine işyeri açarak ustalığa adım attığını belirtti. Aydoğdu, "İlkokula başladığım ilk yıl babam beni Ahmet Usta nın yanına götürerek ustaya'eti senin kemiği benim diyerek' teslim etti. İlk önce tedirgin oldum, ama sonra usta elime anahtar verip başla bakalım deyince , yağlı paslı bisikletleri tamir etmeyi öğrenmeye başladım. O gün bügündür anahtar elimden düşmedi.1983 yılında ustamın elini öpüp ayrıldım ve işyeri açtım. Artık benimde müşterilerim vardı, çoğunluğu da  çocuklardı. 53 yıldır da bu mesleği sürdürüp ekmeğimi kazanıyorum" dedi.
"EN BÜYÜK MUTLULUK PARASI OLMAYAN ÇOCUKLARIN BİSİKLETİNİ TAMİR ETMEK"
Bisiklet tamircisi Zeki Aydoğdu , meslekte yeri geldiğinde kiminin  parasını kiminin de duasını aldığını belirterek, "Bisikleti ile okula yada gezmeye giden çocuk , bisikleti bozulduğunda bana uğrar parası olmadığını söylerse  hiç geri çevirmem, tamir eder gönderirim.Bazen parasını getiriler, durumu iyi olmayan çocuklardan para almam yada az alırım. Çünkü beni en çok mutlu eden o sırada o çocuğun gönlünü almak ,işini görüp bisikletin pedalının döndüğünü görmek en büyük mutluluk". Bu hayatta herşey para demek değil. Bu meslek  bana ahlak ve iyiliği öğretti. 53 yıl boyunca bu meslekten kazanç sağladım. Bu meslek sayesinde evlendim, çocuklarımı büyütüp okutup hayata hazırladım. Basit bir meslek gibi görünsede elbette zorlukları var. Günümüzde teknoloji çok gelişti. Elektrikli bisikletler ve bisiklet çeşitliliği mesleğimizi etkilese de , bisikleti bozulan ,bayiye yada sartış noktasına gidemez ,yine bize gelip işini gördüyor. Bundan dolayı bisiklet tamirciliği bana göre hala geçerli meslek ancak eskisi gibi aileler çocuklarını zanaata vermiyor, buda sektörde eleman sıkıntısına yol açıyor. Yeni ustalar yetişmiyor, mesela benden sonra bu mesleği ailelmde yapacak kimse yok yada yetiştirebileceğim çırak. Bu beni ziyadesiyle üzüyor ama devir böyle yapacak bir şey yok" diye konuştu.

Editor : Nur DÜZEN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ