USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

YANAN ORMANDA ÇAM BALI ÜRETİMİ ANCAK 40 YIL SONRA

Arıcılık faaliyetleri ve arı ürünleri üretiminin yüzde 70’i orman içi ve orman kenarlarından faydalanılarak yapıldığı göz önüne alındığında yanan alanlardaki çam balının yeniden üretimi için 30-40 yıla ihtiyaç var.

YANAN ORMANDA ÇAM BALI ÜRETİMİ ANCAK 40 YIL SONRA
21-08-2024 12:09
21-08-2024 12:38

Ülkemizdeki orman yangınları sadece yüreğimizi yakmakla kalmayıp çam balı üreten aileleri ve ülke ekonomisini de yakıyor. Arıcılık faaliyetleri ve arı ürünleri üretiminin yüzde 70’i orman içi ve orman kenarlarından faydalanılarak yapıldığı göz önüne alındığında yanan alanlardaki çam balının yeniden üretimi için 30-40 yıla ihtiyaç var. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin YENİ SAYFA’ya konuştu.

 

ŞAHİN: ARICILIK SEKTÖRÜNDE KOPMALAR YAŞANACAKTIR

Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde çam balı üretiminin ön plana çıktığını belirten Başkan Şahin, “Ağustos-Kasım ayları arasında hem bu bölgeden hem de diğer bölgelerden yoğun şekilde arıcılar gelerek çam balı üretimi yapılıyor. Arıcılık üretim faaliyetlerinin yapıldığı ormanlık alanlardaki yangınlar özellikle çam balı üretimini olumsuz etkiliyor. Yangın çıkan ormanlık alanlarda 30-40 yıl üretim yapılamaması anlamına geliyor. Bu bölgede arıcılık faaliyetini sürdüren arıcılar, sürdürülebilirlikte çok ciddi sıkıntılar yaşadıkları için yangınlar sonrasında arıcılık sektöründe kopmalar yaşanacaktır” dedi.

 

DÜNYADA ARI KOVAN SAYISI İLE 3. BAL ÜRETİMİ İLE 2. SIRADAYIZ

Ülkemizin 8,9 milyon arılı kovan varlığı ile dünyada üçüncü, 118 bin ton bal üretimi ile de ikinci sırada olduğunu belirten Ziya Şahin şöyle konuştu: “Bal üretimi 150 bin ailenin geçim kaynağıdır. Bu faaliyetleri yaparken doğal meralar, ormanlar, kültür bitkileri tarım alanları kullanılmaktadır. Arılar yaşamlarını tamamen doğaya bağlı sürdürmelerinden dolayı doğada meydana gelebilecek olumsuzluklardan (iklim krizi) etkilenmektedir. İklim krizinin ön görülemeyen süresi ve giderek artan etkilerinden dolayı bal arılarının yaşama gücünde, yavru üretiminde, uçuş etkinliğinde, koloni veriminde, hastalık ve zararlılara dirençte ve çevreye adaptasyonda azalmalar oluyor.”

 

ARILAR DOĞADAKİ ÇİÇEKLERDEN YETERİNCE FAYDALANAMIYOR

“İklim krizinden dolayı (düzensiz yağışlar, kuraklık) bazı bitkiler yok olmakta, çiçekli bitkilerin çiçeklenme zamanlarında ve sürelerinde değişimler olduğu için; arılar doğadaki çiçeklerden yeterince faydalanamıyor” diyen Şahin, “Bu da koloninin gelişimini ve verimini olumsuz etkilemekte bunun paralelinde arılar strese girmekte, strese giren arıların bağışıklık sistemi zayıflayarak hastalık ve zararlılara duyarlı hale gelip koloni kayıpları yaşanıyor.

İklim değişikliğinin bir nedeni olarak orman yangınlarının son yıllarda artması arıcılıkta yaşadığımız en önemli sorunların başında gelmektedir. Arıcılık faaliyetleri ve arı ürünleri üretiminin yüzde 70’i orman içi ve orman kenarlarından faydalanılarak yapılmaktadır. Ekosistemin sürdürülebilirliği için vazgeçilmez bir faaliyet olan arıcılık, iklim değişikliğine uyumlu bir hale getirilerek sürdürülebilirliğin sağlanması gereklidir” diye konuştu.  

 

 

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ