
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, yaz mevsiminden kış mevsimine geçişlerde psikolojik belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Hamurcu, gün ışığının azalmasının hormon düzeylerinde düşüşe neden olarak depresyon riskini artırabileceğini vurguladı.
Hamurcu, mevsimsel geçişin belirtileri arasında düşük enerji, halsizlik, odaklanma orluğu, günlük aktivitelerde yavaşlama, ilgisizlik, iştah değişiklikleri ve uyku düzenindeki değişikliklerin bulunduğunu ifade etti. Özellikle gün ışığının azalmasının melatonin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını etkileyerek uyku düzeninde değişikliklere neden olabileceğini belirtti.
Mevsimsel depresyonun genellikle geçici olduğunu ve 2-3 hafta sürebileceğini söyleyen Hamurcu, belirtiler uzun sürdüğünde bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Depresyonla başa çıkma önerileri arasında duygu günlüğü tutmanın önemine dikkat çekti. Duygu günlüğü, kişinin hislerini not alarak duygusal farkındalık sağlamasına yardımcı olabilir.
Hamurcu, ayrıca sosyal ve aktif kalmanın, düzenli egzersiz yapmanın, güneşli alanlarda zaman geçirmenin ve uyku düzenini sağlamanın mevsimsel depresyonu azaltabileceğini ifade etti. Duygu günlüğü tutmanın, duyguların geçici olduğunu fark etmeye yardımcı olduğunu ve kişinin psikolojik durumunu daha iyi yönetmesini sağlayabileceğini belirtti.
Editor : Haber Merkezi