USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MUĞLA'DA “DEŞTİN ÇİMENTOSUZLUK BAYRAMI”

Muğla’da Deştin köylülerinin çimento tesisine karşı verdiği mücadele, yerel dayanışma ve kararlılığın ne denli güçlü olabileceğinin harika bir örneği olurken, hukuk savaşını kazanan köylüler 2 gün sürecek kutlamayı "Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali"ne dönüştürdü.

28-09-2024 16:08
28-09-2024 16:17
MUĞLA

Muğla’nın Milas ilçesi Deştin köylülerinin çimento tesisine karşı yıllardır verdiği mücadele, yerel dayanışma ve kararlılığın ne denli güçlü olabileceğinin harika bir örneği oldu. Mücadele sırasında ters kelepçeyle ifadeye götürülen kadınların güçlü duruşu, bu tür projelere karşı nasıl bir güç oluşturabileceğini de kanıtladı. Hukuk savaşını kazanan köylüler 2 gün sürecek olan kutlamayı "Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali"ne dönüştürdü. Şimdi gün Deştin ve Deştin’i destekleyenlerin günü.

Ormanları koruma ve yaşam alanlarını savunma çabası, sadece kendi köyünüz için değil, tüm çevre ve gelecek nesiller için de son derece önemli.

 

ZORLUK VE BASKILAR PES ETTİRMEDİ

Yaşanan zorluklar ve baskılara rağmen pes edilmemenin, kolektif bir mücadelenin ne denli etkili olabileceğini gösterdiğini belirten Deştin Festival Komitesi, kutlamaların Muğla geneline yayılması için büyük özen gösterdi. İl genelinde Menteşe, Yatağan, Milas, Bodrum, Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Akyaka, Ula, Datça, Marmaris ve Fethiye ilçelerinden kutlama alanına ücretsiz servislerin konulmasını sağladı.  

Bu mücadele, sadece Deştin köyü için değil, Türkiye ve dünya genelinde benzer mücadele veren topluluklara da ilham veriyor.

 

KADINLAR TUTUKLANIP TERS KELEPÇELENDİ

Seneler önce Deştin köylüleri olarak ormanları talan edecek, yaşamı yok edecek, zehir saçacak olan entegre çimento tesisinin yapılmaması için mücadeleye başladıklarını belirten komute açıklamasında, “Bu süreçte çocuklarımız büyüdü, gençlerimiz yaş aldı, yaşlılarımızdan kayıplarımız oldu. Birçok köylümüz, arkadaşlarımız baskılara ve bütün zorluklara rağmen bizlerle birlikte direnişe omuz verdiler. Böyle başlayan hikayemizde entegre çimento tesisine karşı direnişçi köylüler olduk her birimiz. Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken, ne olursa olsun asla vazgeçmedik bu mücadeleden ve kazandık. Kadınlar tutuklandı ellerine ters kelepçe vurularak götürüldü. Çok sayıda kişi sorguya alındı. Ama kimse yılmadı” ifadelerine yer verildi.

 

FABRİKA İNŞAATI DURDURULDU, KAPISINA MÜHÜR VURULDU

Halayların çekildiği, genci yaşlısı herkesin halaya durduğu kazanılan zaferle ilgili açıklamanın devamı şöyle: “Lehimize çıkan hukuki kararlar sonrası çimento fabrikası inşaatı durduruldu, kapısına mühür vuruldu ve bizler kendi içimizde davullu zurnalı kutlamalar yaptık. Fakat bu sadece bizlerin değil, Muğla'dan, Türkiye'den ve Dünyanın her yerinden destek veren tüm dostlarımızın hikayesiydi. Bu yüzden, kutlamaların bu kadar küçük olmaması gerektiğini düşünerek, herkese de umut olması için ‘Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali’ne dönüştürdük. Hep beraber direndik, hep beraber kutlamanın daha uygun olacağını düşündük.”

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ