
Kastamonu ve Bartın illeri arasında zengin florası, endemik bitki türleri, ormanları ve şelaleleriyle her mevsim ilgi çeken Küre Dağları, sonbahar renkleriyle göz kamaştırıyor. Özellikle Sonbahar geldiğinde dağlar, renk cümbüşüyle adeta bir tabloya dönüşüyor. Dağların çevresindeki yerleşim yerleri de bu güzellikten nasibini alıyor. Fotoğraf tutkunları ve doğa yürüyüşçüleri, bu eşsiz güzellikteki parkurlarda keyifli anlar yaşıyor.
ÖLMEDEN ÖNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Batı Karadeniz'de yer alan ve Bartın Çayı’ndan başlayıp 300 kilometre boyunca Kızılırmak’a kadar uzanan Küre Dağları için bazı kaynaklar Türkiye ve hatta dünyanın “ölmeden önce görülmesi gereken yerler” listesinde yer aldığını yazıyor.
2000 yılında milli park ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı (KDMP), Türkiye'nin 21 milli parkından birisi. Karstik yapısı, mağara ve kanyonları, şelaleleri ve ormanlarıyla gerçek bir doğa harikası olan KDMP, ekoturizm açısından da büyük bir öneme sahip. Farklı mimari yapısını koruyan köy evleri, yöresel lezzetleri, kültürel zenginlikleri ve cana yakın insanlarıyla Küre Dağları, doğa turizmine önemli katkılar sağlıyor. Son yıllarda geliştirilen projelerle bu eşsiz bölge, dünya genelinde daha fazla tanıtılmaya çalışılıyor.
AVRUPA’DA KORUNMASI GEREKEN 100 ORMAN SICAK NOKTASI İÇİNDE
Orta yükseklikte bir dağ sırası olarak sınıflanan Küre Dağları'nın en yüksek zirvesi 2019 metre. Kıyıya paralel olarak uzanan Karadeniz tarafı Küre Dağları’nın fazla girintili çıkıntılı olmayan yerleri arasında. Dağların kuzey eteği boyunca uzanan kıyı yolunda Amasra, Kurucaşile, Cide, İnebolu, Abana, Çatalzeytin, Türkeli ve Ayancık sıralanıyor. Güneyinde ise Ulus, Pınarbaşı, Azdavay, Kastamonu, Taşköprü ve Boyabat yer alıyor.
Küre Dağları Milli Parkı, Avrupa’da korunması gereken 100 Orman Sıcak Noktası içinde yer alıyor. Çünkü tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en iyi yabanıl örneklerine sahip olduğu verilen bilgiler arasında.
157 ENDEMİK BİTKİ TÜRÜYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Küre Dağları, (World Wide Fund for Nature-Doğal Hayatı Koruma Vakfı) WWF’in Türkiye’deki 9 orman sıcak noktasından birisi olarak 157 endemik bitki türüyle dikkat çekiyor. Bu türler arasında nesli tehlike altında olan 59 bitki taksonu (Sınıflandırma) da yer almakta, bu da Küre Dağları Milli Parkı’nın doğa koruma açısından önemini artırıyor. 2000 yılında "Milli Park" statüsüyle koruma altına alınan bu alan, Türkiye'de ilk kez "tampon bölge" kavramının uygulandığı yer olma özelliğine de sahip. Bu özellikleri sayesinde Küre Dağları, biyolojik çeşitliliği güvence altına alma çalışmalarında önemli bir rol oynuyor.
PAN PARKS’A TÜRKİYE’DEN İLK SEÇİLEN ALAN
Gerek doğal kaynakları gerekse ekoturizm potansiyeli nedeniyle Küre Dağları Milli Parkı, Korunan Alanlar Ağı PAN Parks’a (Protected Areas Network) Türkiye’den seçilen ilk korunan alan olarak tarihteki yerini alıyor. Küre Dağları Milli Parkı'nda en bilinen yerler arasında Azdavay- Çatak Kanyonu, Ulus- Ulukaya Şelalesi, Uluyayla, Kemerli Mağarası ve Drahna Vadisi, Pınarbaşı- Valla Kanyonu, Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi ile Ilgarini Mağarası, Arıt’ta ise Zoni Yaylası mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)