Denizlerimizde yıllardır süren gırgır avcılığı, deniz ekosistemini ciddi şekilde tehdit ediyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre, özellikle Marmara Denizi'ndeki hamsi, istavrit, kolyoz, lüfer ve sardalya türlerinde yüzde 20’ye kadar azalma yaşanıyor. Bu durum, balıkların göç ve üreme alanlarının tahrip olmasına yol açıyor, bu da ekosistem dengesini bozuyor ve balık neslinin tükenme riskini artırıyor.
Özellikle İstanbul Boğaz’ın güzelliklerinden tam anlamıyla yararlanmanın giderek zorlaştığı da belirtilerek, gırgır teknelerinin yarattığı bu vahşi avlanma, doğaya büyük zarar verdiği ve genç nesillerin denizle barışık bir şekilde büyümesini engellediği dile getirildi.
YASAK İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI
Özellikle İstanbul Boğazı’ndaki bu avcılığın yasaklanması için kampanyalar başlatıldı. Bu adım, sadece İstanbul’un doğal güzelliklerini korumak değil, aynı zamanda deniz yaşamını da sürdürülebilir kılmak adına kritik önem taşıyor.
Başlatılan kampanyada, “Dünya genelinde, gırgır tipi ağlar balıklar üzerinde ciddi zararlara neden olabiliyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından yayınlanan bir rapora göre, gırgır ağları, deniz canlıları üzerinde kalıcı hasarlara sebep olabiliyor.
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre Marmara Denizi'ndeki balık tür çeşitliliğinde yüzde 25 civarında bir azalma var. Hamsi, istavrit, kolyoz, lüfer, sardalya gibi türlerin miktarında ise yüzde 20 civarında azalma var. Deniz ekosistemini bu zararlardan korumak için, İstanbul Boğazı'nda gırgır balıkçılığının yasaklanmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)