![DATÇA BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ COŞKULU BAŞLADI](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/n-a-26066.webp)
Muğla Datça'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Badem Çiçeği Festivali, bu yıl 13-16 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival yoğun bir katılımla başladı. Datça Merkez, Reşadiye ve Palamutbükü’nde gerçekleştirilen etkinliklerle festivalin ilk günü büyük ilgi gördü. Konserlerden atölyelere, yarışmalardan sergilere kadar birçok farklı etkinlik düzenlendi. 4 gün sürecek festivalde kültür, sanat ve doğayı bir araya getirerek, ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmak hedefleniyor.
Bu yıl festivalin ana teması, badem çiçeklerinin baharın habercisi olarak Datça’nın eşsiz coğrafyasını ve yerel değerlerini tanıtmak oldu.
CADDELERE STANTLAR KURULDU
Katılımcılar, caddeye kurulan stantlardan alışveriş yaparken, aynı zamanda çeşitli gösteriler ve etkinliklerle festivalin tadını çıkarıyor.
Festivalin resmi açılışı ise yarın yapılacak kortej yürüyüşüyle gerçekleşecek. Protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılacağı kortej yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanı’nda son bulacak. Datça’nın geleneksel festivaline katılımın her geçen yıl artması, bölgenin kültürel zenginliklerini daha geniş bir kitleye tanıtarak, yaz sezonu dışında gerçekleşen bu festivali daha da özel kılıyor.
DATÇA BELEDİYESİ BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ’NİN RUHU
Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, festivalle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Badem çiçeklerini açtıran nedir diye sorarsanız, aşktır deriz. Demophon’un badem ağacına dönüşmüş Phyllis’e sarıldığında dallarının çiçek açması gibi, Datça’da bulutların dağlara, toprağın denize, rüzgârların teknelerin beline sarılması gibi Datça’nın insanı da doğaya sarılır aşkla. Bu aşkın gücüne dayanamaz bademler, açıverir çiçeklerini. Çünkü önümüz bahardır, önümüz aydınlıktır, berekettir. Sabırsız çiçekleri selamlar dünyayı ve insanı emekten, güzellikten, kardeşlikten yana olan. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bir araya gelir insanlar, gönüllerde de açar badem çiçekleri. Balıkaşıran’dan Knidos’a kadar köyler böyle bir silkinir, türküler söylenir, kol kola girilir, oyunlar oynanır. Yüz yaşında nineler oynar, maniler söyler, doğaya, bademe dair, çiftçi tarlasına adımını atar, kadınların yanakları pembeleşir, çocukların da bir kanı kaynar. Yarımada şenlenir, bir curcuna başlar.”
BİR ÇİÇEĞİN AÇMASI NEDİR? DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ HİÇ?
* Umuttur her şeyden önce, geleceğin müjdecisidir.
* Uyanıştır; kışın uyuşukluğunu, ölü toprağını atmaktır üstümüzden.
* Berekettir; toprağın, güneşin, yağmurun cömertliğidir.
* Doğumdur; yaşamın enerjisini hissetmektir.
* İnattır; her sene bıkmak bilmeden dirençle gözlerini açmaktır.
* Bir çiçeğe bakıp kötülük düşünebilir mi insan? Karalar bağlayabilir mi, kendini yılgın hissedebilir mi?
AĞACIMIZI BÜYÜTECEĞİZ
Açıklamanın devamı şöyle: “Şimdi biz de bir badem fidanı dikiyoruz bu kadim topraklara. Ağacımızı büyüteceğiz. Soğuğa dayanıklı tomurcukları açacak, kökü derinlere erişecek. Çiçekleri dünyaya gülümseyecek. O ağacın gölgesinde hepimize yer olacak, sana bana, toprağa ve hayvanlara. Bu bir nişan, buluşma heyecanı, paylaşma mutluluğu, kardeşçe sarılmanın huzuru, topraktan fışkıran yaşama neşeyle gülümsemenin özlemidir. Çağrımız sanadır, toprağa ve geleceğedir. Datça Belediyesi Badem Çiçeği Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz.”
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)