USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Panik Atak Anında Ne Yapmalı?

Acıbadem Kent Hastanesi Klinik Psikoloğu Mehmet Güney Ziyalan, panik atakların zorlu ama geçici olduğunu belirterek nefes ve gevşeme egzersizleriyle kontrolün yeniden kazanılabileceğini söyledi

Panik Atak Anında Ne Yapmalı?
21-02-2025 09:33
21-02-2025 10:54

Acıbadem Kent Hastanesi’nde görev yapan Klinik Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, aniden ortaya çıkan ve kişiye kalp krizi geçirdiği hissi yaşatabilen "panik atak" hakkında önemli bilgiler vererek pratik önerilerde bulundu.

Panik atakların, ortada gerçek bir tehlike yokken bile ani ve yoğun korku atakları olarak tanımlandığını belirten Ziyalan, bu durumun bir zayıflık ya da güçsüzlük olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. "Herkes panik atak yaşayabilir. Asansörde kalmak, kalabalık ortamlarda bulunmak gibi tetikleyici durumlar panik atakları ortaya çıkarabilir" dedi.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Klinik Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, panik atak sırasında en sık görülen belirtileri şöyle sıraladı:

  • Göğüste ağrı veya sıkışma hissi
  • Karın ağrısı ve mide bulantısı
  • Çarpıntı ve nefes darlığı
  • Boğulma hissi
  • Titreme, üşüme veya ateş basması
  • Vücutta uyuşma
  • Ölüm korkusu

Ziyalan, "Kalbin göğsünüzden fırlayacakmış gibi çarptığını hissetseniz de panik ataklar fiziksel olarak zarar vermez. Panik atak öldürmez; bu belirtilerin geçici olduğunu ve birkaç dakika içinde azalacağını bilmek çok önemli" dedi.


Panik Atak Sırasında Yapılabilecekler: Uzmanından Pratik Öneriler

???? 1. Nefes Egzersizi Yapın

Panik atak anında derin ve hızlı nefes alma eğiliminde olunduğunu belirten Ziyalan, bu durumun semptomları daha da kötüleştirebileceğini ifade etti.

"Derin ve hızlı nefes almak, kalp atım hızını artırarak el-ayak uyuşması, baş dönmesi gibi belirtileri güçlendirir. Bu da paniği daha da artırır. O anlarda bedenimiz aksini söylese de nefesimizi yavaşlatmak, atağın şiddetini ve süresini büyük oranda azaltabilir."

Ziyalan, en kolay nefes tekniğini şöyle anlattı:

  • Burundan çok derin olmayan bir diyafram nefesi alın.
  • Ağızdan yavaş ve uzun sürede verin.

????️ 2. Gevşeme Egzersizleri Uygulayın

Panik atak sırasında kasların kasıldığını ve bu durumun iç sıkıntısını artırdığını söyleyen Ziyalan, gevşeme egzersizlerinin faydalı olabileceğini belirtti.

"Vücudumuzdaki kasları gevşetebildiğimizde içsel rahatlama da sağlanır. Özellikle ‘Progresif Kas Gevşetme Egzersizi’ bu noktada çok etkilidir. Bu teknikle her bir kas grubunu 5-7 saniye boyunca gerip ardından aniden serbest bırakarak gerginliği azaltabilirsiniz. Yatmadan önce uygulandığında uykuya geçişi de kolaylaştırır."


Tekrarlayan Panik Ataklarda Uzman Desteği Şart

Panik atakların tekrarlaması durumunda profesyonel destek alınmasının önemine değinen Mehmet Güney Ziyalan, "Psikolog veya psikiyatrist desteği almak, panik ataklarla başa çıkmada oldukça etkilidir. Terapiler ve uygun tedavi yöntemleriyle kişinin yaşam kalitesini yükseltmek mümkündür." ifadelerini kullandı.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ