USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SANTORİNİ’DEKİ SİSMİK AKTİVİTE AFAD’DA GÖRÜŞÜLDÜ

  Ege Denizi'nde yer alan Santorini Adası’ndaki artan sismik aktivite, AFAD’ın düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. Olası büyük bir deprem, tsunami veya volkanik patlama riski üzerine önlemler tartışıldı.

SANTORİNİ’DEKİ SİSMİK AKTİVİTE AFAD’DA GÖRÜŞÜLDÜ
10-02-2025 13:32
10-02-2025 13:41

Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda son günlerde artan sismik aktivite, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) düzenlenen bir toplantıda ele alındı. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığındaki değerlendirme toplantısına, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü uzmanları, bilim insanları ve araştırmacılar katıldı.

Toplantıda, Santorini Adası ve çevresindeki sismik hareketlerin, 28 Ocak 2025’ten itibaren bölgedeki aktif faylarda meydana gelen artışla birlikte, daha büyük bir deprem, tsunami veya volkanik patlama riski oluşturabileceği vurgulanarak Türkiye’nin Ege kıyıları için potansiyel tehlikeleri tartışıldı. Ayrıca, bölgedeki gelişmeleri izleyen kurumların aldığı önlemler ve hazırlıklar gözden geçirildi.

 

BÖLGEDEKİ AKTİVİTEYE DAİR NELER BİLİNİYOR?

Uzmanlar, Ege bölgesinde yaşanabilecek olası afetler için çeşitli senaryolar üzerinde durarak, toplumun bilgilendirilmesi ve afetlere karşı dayanıklılığın artırılması adına yapılması gerekenleri değerlendirdi. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği şunları paylaştı:
* Deprem fırtınası şeklinde gelişen bölgedeki aktivite sonucunda, 7 Şubat 2025 tarihi itibarıyla 3’den büyük deprem sayısı 761’e ulaştı. Kaydedilen en büyük deprem 5,2 Mw büyüklüğündedir.
* Depremler Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış göstermekte ve derinlikleri 5 km ile 25 kilometre arasında değişmektedir. Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 kilometre mesafede.
* Depremler Güney Ege Volkanik Ada yayındaki Santorini Adası’nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip Kolumbo volkanının olduğu bölgede yoğunlaşıyor.

 

EN SON VOLKAN PATLAMASI 1950’DE GERÇEKLEŞTİ
*
Bölgede bilinen en son volkan patlaması 1950 yılında gerçekleşmiştir. Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yer alan denizaltındaki diri Yamurgi (Amorgos) fayı üzerinde 1956 yılında 7,5 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
* Bölgede halen devam eden sismik aktivitenin olası bir volkanik hareketliliğe yol açma olasılığı az da olsa bulunmaktadır. Bununla birlikte 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış, ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmadı.
* Olası bir patlama sonucu tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgâr ile taşınması ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir.

 

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

Sismik aktivitenin yoğunlaşmaya başladığı andan itibaren AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ülkemiz bilim insanlarından oluşan ve olayı farklı açıdan sürekli takip eden bir kurul oluşturuldu.
* İzmir, Aydın ve Muğla illerine olası tsunami ve acil durumlarda bölge halkına uyarılarda bulunmak amacıyla mobil siren sistemi sevk edildi.
* Haber alma ve yayma sistemi üzerinden olası acil durumlarda vatandaşlarımıza SMS mesajları iletebilecek mevcut sistemi hazır bulunuyor.
* İzmir, Aydın ve Muğla Valilikleri emrine; Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD Müdürlüklerinden takviye personel ve ekipman görevlendirmesi yapıldı.

 

TSUNAMİ UYARISI DOĞRUDAN AYDES KULLANICILARINA ULAŞTIRILACAK
*
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu yapılmış ve bu sayede gelecek tsunami uyarısı doğrudan tüm AYDES kullanıcılarına ve bölgedeki vatandaşlarımıza ulaştırılabilecek.
* Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından olası bir volkanik hareketlilik durumunda çıkabilecek volkanik gaz ve külün atmosferdeki dağılımını ve hareket yönünü analiz etmek için günlük rapor hazırlanıyor.
* Aynı zamanda bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlükleri teyakkuza geçirilerek hazırlıklar yapılmış olup bölgedeki destek iller hazır halde bekletiliyor.
* 10 Şubat’dan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, AFAD koordinasyonunda bölgede bulunan illerde (Muğla, Aydın ve İzmir) bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek.

 

YUNANİSTAN İLE BİLGİ ALIŞ VERİŞİ
*
Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile bilimsel anlamda bilgi alışverişi yapılıyor.
* AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Danışma Kurulu, ülkemiz bilim insanları ve araştırmacılar sismik aktiviteyi, deprem, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından AFAD ile koordineli bir şekilde takip ediyor.
* Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri rica olunur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ