
23 Nisan'da İstanbul'un Silivri açıklarında saat 12.49'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedilerek büyük bir paniğe yol açtı. Depremden etkilenen Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Alandüzü Mahallesi'nde yaşayan gazeteci Recai Yüksel, deprem öncesinde cep telefonuna düşen bir bildirim sayesinde olası bir tehlikeyi önledi.
Uzun yıllar gazetecilik yapan Recai Yüksel, telefonuna yüklediği bir deprem uygulaması sayesinde sarsıntı öncesinde uyarı aldı. Bu uyarı üzerine hemen binadan çıkarak sitedeki diğer vatandaşları da uyardı. Bazı site sakinleri de uyarıyı dikkate alarak evlerinden çıktı.
"Gerçekten o 30-40 saniye hayat kurtarıyor"
Yaşadıklarını anlatan Recai Yüksel, depreme karşı duyarlılığı olduğunu ve telefonunda birkaç farklı deprem uygulaması bulunduğunu belirtti. Daha önce Düzce'de de deprem öncesinde uyarı aldığını söyleyen Yüksel, "Gerçekten o 30-40 saniye hayat kurtarıyor. En son yaşadığımız İstanbul depremi öncesinde alışveriş için hazırlık yapıyorduk o esnada telefonuma deprem olacak uyarısı geldi. Uyarının ardından evden aşağıya indik, yaklaşık 40 saniye sonra yer sarsılmaya başladı, çöp tenekesinin sallandığını gördüm. Burası TOKİ konutları ve deprem esnasında bir bardak, tabak bile kırılmadı. Uyarı gelmeseydi belki de depremin olduğunu dahi anlamayacaktım. Ben aşağıya indiğimde vatandaşlarda balkonlarındaydı, onları da uyardım. Gazeteciliğin verdiği bir refleks o anları kayıt altına aldım. Tabi uyarının ardından deprem olunca bu sitede diğer oturan vatandaşlarda şaşırdı" dedi.
"Bu uygulamalar daha da geliştirilebilir"
Depremin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Yüksel, teknolojik imkanlarla deprem uyarı sistemlerinin daha da geliştirilebileceğine dikkat çekti. "Deprem, Türkiye’nin bir gerçeği bu depremle yaşamayı öğreneceğiz. Keşke önceden bilsek ama bu 30-40 saniyelik zaman dilimi büyük bir zaman. Çünkü o zaman dilimi içerisinde evinizden dışarıya çıkmanız hayat kurtarabilir. Teknolojik olarak bence bir şeyler yapılmalı. Bu uygulamalar daha da geliştirilebilir. Bugün havanın ne zaman yağacağını, güneş açacağını biliyoruz aynı şekilde depremi de önceden bilmek hayat kurtarabilir, bu uygulamalar yaygınlaştırılmalı" diye konuştu.
"Uyarı ile birlikte hemen dışarıya koştu"
TOKİ konutlarında yaşayan Nurlana Dağcı ise depremde sarsıntıyı fazla hissetmediğini belirterek, Kahramanmaraş depremlerinde TOKİ konutlarının hasar almamış olmasının kendisini güvende hissettirdiğini söyledi. Dağcı, "Recai bey bizi uyardı zaten sesini duyunca çok heyecanlandım ve hemen dışarıya koşmaya çalıştım. Evden dışarı çıktığım anda şiddetli sarsıntıyı hissettim. Çıktığımda zaten birçok insan balkonda ve dışarıda korku ile bekliyordu. Özellikle anne olduktan sonra TOKİ’de oturmak beni çok güvende hissettiriyor. Kendimce TOKİ’de oturarak üstüme düşeni yapmış, önlemimi almış oluyorum" şeklinde konuştu.
Editor : Haber Merkezi