USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yılancı Burnu’nda caretta caretta ölü bulundu

Kuşadası'nın doğal güzelliklerinden biri olan ve arkeolojik sit alanı kapsamında yer alan yılancı burnu’nda karaya vurmuş bir deniz kaplumbağası bulundu.

Yılancı Burnu’nda caretta caretta ölü bulundu
14-04-2025 19:45

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde arkeolojik sit alanı olan Yılancı Burnu’nda karaya vurmuş bir deniz kaplumbağası bulundu.


Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü yapılan kontrollerde ölü bulunan canlının caretta caretta (İribaş deniz kaplumbağası) olduğunun tespit edildiğini belirtti. Sürücü, kaplumbağanın muhtemelen balıkçı ağlarına hedef dışı yakalanıp su yüzeyine çıkamadığı için boğularak hayatını kaybettiğini belirtti. Ölen kaplumbağanın ölçümleri kayıt altına alındı ve doku ile keratin örnekleri bilimsel inceleme amacıyla Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a gönderildi.


Caretta carettaların Kuşadası’na yuva yaptığını belirten Sürücü, "Nesli tehdit altında olan caretta carettalar, 2011 yılından bu yana Kuşadası kumsallarına yuva yapıyor. Özellikle bu mevsimde çiftleşme dönemi nedeniyle kıyılara yaklaşan kaplumbağalar, bilinçsizce kullanılan deniz araçları nedeniyle ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.


Sürücü, jet ski ve sürat teknelerinin kıyı bölgelerinde yavaş ve dikkatli seyretmesi gerektiğini vurguladı. "Yaklaşmayın, ışık tutmayın, bildirin"


EKODOSD Başkanı Sürücü, caretta carettaların rahatsız edilmemesi gerektiğini kaydederek, "Çiftleşme döneminde deniz yüzeyinde bulunan kaplumbağalara kesinlikle yaklaşılmamalı. Kumsallarda yuva yapan caretta carettaların rahatsız edilmemesi büyük önem taşıyor. Yuva yapmasına izin verilmeli, ışık tutulmamalı, kaplumbağaya yaklaşılmamalı ve durum yetkililere bildirilmelidir. Bu tür müdahaleler onların doğal döngüsünü bozabilir" ifadelerini kullandı.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ