USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YÜKSEK VERGİLER SEBEP, SAHTE İÇKİ İSE SONUÇTUR

  Geçen yıl 705 operasyonda 1 milyon 195 bin 493 litre kaçak içki yakalanırken sahte içkiye bağlı olarak 17 kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde yıllık kişi başı saf alkol olarak ortalama 2,03 litre tüketiliyor.  

YÜKSEK VERGİLER SEBEP, SAHTE İÇKİ İSE SONUÇTUR
08-06-2024 11:29
08-06-2024 11:32

Yüksek vergiler nedeniyle vatandaşların kaçak içkiye yönelmesiyle ilgili olarak internet sitesinden bir açıklama yapan Alkol Politikalarını İzleme Platformu geçen yıl 705 operasyonda 1 milyon 195 bin 493 litre kaçak içki yakalandığını ve sahte içkiye bağlı olarak 17 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 70 santilitrelik rakıdaki vergi oranının yüzde 220 olduğu, yıllık kişi başı saf alkol olarak ortalama 2,03 litrenin tüketildiği de verilen bilgiler arasında. Kaçak alkolden ayrı olarak ikinci yasak ürünün ise uyuşturucu madde olduğu açıklandı.

 

17 VATANDAŞ SAHTE İÇKİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ
Kar amacı gütmeyen, Türkiye'deki alkol politikalarını takip ederek kamuoyuyla paylaşan, yorumlarıyla farkındalık yaratarak politika yapım sürecini etkilemeyi hedefleyen Alkol politikalarını İzleme Platformu’nun sitesindeki açıklama şöyle: “2023 yılı, Türkiye'deki alkol politikaları açısından önemli bir kırılma noktasıydı. Siyasi arenada yaşanan genel başkan değişiklikleri ve hükümetin yeniden şekillenmesi gibi dönüştürücü gelişmelere rağmen, alkol düzenlemelerinde beklenen gevşeme ne yazık ki gerçekleşmedi. Aksine, bu politikaların sıkılaştığı ve toplumun farklı kesimlerinin yaşam tarzları üzerindeki baskısının arttığı bir seneydi. Genel bir değerlendirme yapacak olursak, 2023'te yaşanan bu siyasi hareketlilik, alkol politikalarının gevşetilmesi yönünde herhangi bir etki yaratmadı. Yüksek vergilendirme ve sınırlayıcı düzenlemeler, halk arasında kaçak içki tüketimini cazip bir alternatif haline getirdi. Bu durum, hem devletin vergi gelirlerinde kayba yol açtı hem de kaçak içkiyle ilişkili sağlık risklerini artırdı. Dünya Bankası'nın kişi başına düşen saf alkol tüketimi verileri, Türkiye'nin düşük tüketim oranlarına işaret etse de, bu durum kaçak içki tüketiminin gizli kalmış boyutlarını gözler önüne sermekte yetersiz kalıyor.”

YAŞANAN CAN KAYIPLARI İLE KAMU POLİTİKALARI ARASINDA YAKIN İLİŞKİ VAR
“Ele geçirilen kaçak içki miktarı ve sahte içkiye bağlı can kaybı, alkol politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor” denilen açıklamada, “Kaçak içki operasyonları ve bu operasyonlarda ele geçirilen miktarlar, sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Ayrıca, sahte içkilerin yol açtığı sağlık sorunları ve ölümler, bu konuda acilen önlem alınması gerektiğini vurguluyor. 2024 yılına yönelik beklentiler, vergilendirme politikalarının gözden geçirilmesi, alkol tüketimine yönelik bilinçlendirme çalışmalarının artırılması ve yasal alkol tüketimini teşvik edecek adımların atılması yönünde. Makul vergi oranları ve etkin bir farkındalık yaratma çabası, hem kaçak içki piyasasını daraltabilir hem de halk sağlığını koruyabilir. Sonuç olarak, 2023 yılında alkol politikalarıyla ilgili yaşananlar, gelecek yıl için daha esnek ve insani yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini gösteriyor. Yüksek vergiler sebep, sahte içki ise sonuçtur” düşünceleri yer aldı.

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ