Tokat’ta dedesinden miras kalan zurna yapımını 36 yıldır sürdüren 47 yaşındaki Oktay Dursun, çocuklarının bu mesleğe ilgi göstermemesi ve çırak bulamaması nedeniyle mesleğin son temsilcisi olma tehlikesiyle karşı karşıya. 11 yaşında dedesiyle başladığı mesleği bugün tek başına yaşatan Dursun, Tokat zurnasının zorlu yapım sürecine rağmen geleneği yaşatmaya çalışıyor.
“Dedem Telli Zurnaya 60 Yılını Verdi”
Dedesiyle birlikte zurna yapımına başlayan Oktay Dursun, “Dedem zurna yapıyordu. Benim de ustamdı. İlkokul 4. sınıftan ayrıldıktan sonra dedemin yanında çalışmaya başladım. Dedem 2002 yılında vefat ettikten sonra tüm iş bana kaldı. Dedem 60 yılını Tokat telli zurnaya verdi ve şimdi onun öğrettikleriyle Türkiye’nin dört bir yanına zurna yapıyorum. Kendim zurna çalmasam da dedemden öğrendiğim şekilde imalatını sürdürüyorum” dedi.
“Babadan Oğula Geçmedi”
Zurna yapımının kendi soyunda dededen toruna geçtiğini ancak çocuklarının bu mesleğe ilgi göstermediğini belirten Dursun, “Ben bu işi dedemden devraldım, babadan oğula geçmedi. Dedem de dedesinden devralmıştı. Ben üçüncü kuşağım ve benden sonra bu iş büyük ihtimalle noktalanacak. Çocuklarım ilgi göstermedi, bu da onların tercihi” ifadelerini kullandı.
“Tokat Zurnası 3 Gün Sürüyor”
Tokat zurnasının yapımının oldukça zahmetli olduğunu belirten Dursun, “Tokat telli zurnanın yapımı 3 gün sürüyor. Gomalak cila dediğimiz özel bir cilayı sürüp, her 5 saatte bir tekrar cila işlemi yapıyoruz. Sivas tipi zurna gibi günde 4-5 adet üretmek mümkün değil, yapım süreci çok daha zahmetli ve zaman alıcı” dedi.
Kültürel mirasın son temsilcisi olma yolunda ilerleyen Oktay Dursun, çırak bulmanın zorluğundan yakınarak mesleğin gelecek nesillere aktarılması konusunda umutlarının azaldığını belirtti.
Editor : Haber Merkezi