ÇEVRE

102 Kurum: Hukuku işletin tüm termik santralleri kapatın

Muğla’daki Kemerköy Termik Santrali çevre izninin iptali davası öncesinde, 102 ekoloji ve toplum örgütü tarafından imzalanan ortak bildiri Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda okunarak şirketin çevre izinlerinin iptal edilmesi ve adaletin tesis edilmesi için çağrıda bulunuldu

04-06-2024 13:24
05-06-2024 17:13
MUĞLA

Muğla’daki Kemerköy Termik Santrali çevre izninin iptali davası öncesinde, 102 ekoloji ve toplum örgütü tarafından imzalanan ortak bildiri Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda okunarak şirketin çevre izinlerinin iptal edilmesi ve adaletin tesis edilmesi için çağrıda bulunuldu. Duruşmada çevrecilerin keşif heyeti istemi hakim tarafından kabul gördü.

 

3 Haziran Pazartesi günü görülmesi gereken Muğla’daki Kemerköy Termik Santrali’nin çevre izninin iptali davası öncesinde, 102 ekoloji ve toplum örgütü tarafından imzalanan ortak bildiri Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda okunarak şirketin çevre izinlerinin iptal edilmesi ve adaletin tesis edilmesi için çağrıda bulunuldu. Bildiri sonrasında eylemciler İdare Mahkemesi önüne kadar yürüdü. Duruşmada çevrecilerin keşif heyeti istemi hakim tarafından kabul gördü.

Eyleme Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen çok sayıda çevreciler ile vatandaşlar katıldı. 102 ekoloji ve toplum örgütü tarafından imzalanan ortak bildiriyi Bahadır Altan okudu.

 

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER HUKUKSUZCA ÇALIŞTIRILMAYA DEVAM EDİLİYOR

Açıklamada, “Kemerköy-Yeniköy Termik Santrali’nin çevre iznini iptal et, tüm termik santralleri kapat! Tüm canlıların sağlığına zarar veren, ekosistemlere ve iklime ağır tahribat veren, verimli tarım arazilerini, yeraltı- yerüstü sularını ve köyleri yok eden, havayı kirleten, uzun yıllarca etkisi sürecek ağır tahribatlar yarattığı için ekokırım suçlusu olan ve ticari ömrünü dahi çoktan tüketmiş Muğla’nın kömürlü termik santralleri hukuksuzca çalıştırılmaya devam ediliyor. Akbelen Ormanı’nı yok eden Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali, dinamitlerle ekokırım suç mahallini giderek daha da genişletiyor, İkizköy, Karadam ve Karacahisar başta olmak üzere bölgedeki pek çok köyü yutmaya hazırlanıyor” ifadeleri yer aldı.

 

MÜCADELEYE DEVAM: ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEĞİZ!

Bahadır Altan açıklamasında şunları söyledi: “Akbelen Ormanı’nda kesilen on binlerce ağaca, yerinden edilen-öldürülen tüm hayvanlara, zorunlu göçe zorlanacak olan köylülere sözümüz var! Mücadeleye devam ediyoruz. Kömürün ve termik santrallerin on yıllardır yaratmış olduğu bu yıkıma karşı direnenler olarak herkesi köylerin, ormanların, havzaların, suların, gezegenin yok olmaya karşı attıkları çığlığa süresiz kulak vermeye çağırıyoruz.

* Termik santrale karşı verilen mücadeleyi zarara uğratacak her saldırıya karşı köylülerle, ekolojistlerle, emek ve meslek örgütleriyle, yaşamdan yana siyasi partilerle bir aradayız, omuz omuzayız.

* Akbelen direnişini bitti sananlar ya da yalnız sananlar bilmelidir ki; havayı, suyu, toprağı, yabandan köye, köyden kente tüm yaşam alanlarını savunanlar olarak bir aradayız.

 

İKİZKÖYLÜLERİN HAKLARI İÇİN DE BURADAYIZ

* Mülksüzleştirilen, yoksunluk ve yoksullukla baş başa bırakılan, üretim araçları ellerinden alınan, yaşam kültürleri yok edilmek istenen, göçe zorlanan İkizköylülerin hakları için de buradayız.

* İkizköylülerle birlikte verdiğimiz mücadele daha bitmedi. Termik santrallerin kapatılması için dayanışmayı büyütüyoruz!

 

DOĞA HAKLARINI KORUMAMIZI BEKLİYOR, İKLİM ADALET İSTİYOR

Hukukun, termik santrallerin kapatılması gerektiğini söylediğini de sözlerinde hatırlatan Altan, “Gezegen, fosil yakıtların kullanımına son vermemiz gerektiğini gösteriyor. Sermayenin kâr hırsı tüm yaşam alanlarını yok ettikçe, kapitalist bu büyümenin sürdürülemez olduğu açığa çıkıyor. Doğa haklarını korumamızı bekliyor, iklim adalet istiyor!

Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan termik santrallerinin çevreye verdikleri zarardan ötürü kapatılması gerektiğine dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin 20 yıl önce verdiği karar ortadayken bu üç termik santralin çalıştırılmasını bir an önce durdurun!

Mahkeme heyeti olarak bu suça ortak olmayın, iktidarın Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamamasına ortak olmayın, kararınızı gerçekler doğrultusunda verin! Hukuku adaletten yana işletin” dedi.

 

DAVA İYİ GEÇTİ

Görülen duruşma sonrasında davanın iyi geçtiği, köylülerin argümanlarına karşı tutarlı ders kitaplarından alıntı gibi açıklama yapıldığı, çevrecilerin hiçbir iddiasının yalanlanamadığı belirtildi. Duruşmada çevrecilerin keşif heyeti istemi hakim tarafından kabul görürken bu isteğin 15 gün içinde gerçekleşeceği açıklandı.

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER