Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen büyük yangın, ülke genelinde büyük üzüntüye yol açtı. Yangında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, medya ve sosyal medya kanallarında ahşap yapıların yangın tehlikesini artırdığına dair açıklamaların yapılmasına tepki gösteren Ahşap Derneği basın açıklaması yaptı. Dernek, açıklamasında, ahşap yapıların yangına karşı handikap oluşturmadığını ve yangın güvenliği konusunda gerekli önlemler alındığı takdirde ahşabın tamamen güvenli bir malzeme olduğunu belirtti.
YÖNETMELİĞİMİZ SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR
Ahşap Derneği, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in yürürlüğe girdiği 2007 yılından itibaren düzenli olarak güncellenen ve ahşap kullanımını engellemeyen hükümlerle oluşturulduğunu açıkladı. Yönetmelikte yer alan kuralların, tüm yapı malzemeleri için geçerli olduğunu ve ahşap kullanımıyla ilgili yangın güvenliği tedbirlerinin açıkça belirtildiğini vurgulayan dernek, bu kurallara uygun yapılar için ahşabın herhangi bir olumsuz etki yaratmadığını ifade etti.
Ahşap, insanlık tarihinin en eski yapı malzemelerinden biri olarak binlerce yıldır güvenle kullanılmakta. Günümüzde ise özellikle gelişmiş ülkelerde ahşap konutlar oldukça yaygın ve 18 katlı ahşap binalar bile standart hale gelmiştir. Dernek, bu gerçeği hatırlatarak, son dönemde yapılan haberlerin ve söylemlerin, bilgi eksikliğinden veya kasıtlı bir bilinçsizlikten kaynaklandığını belirtti.
YANGINLARIN SEBEBİ AHŞAP MALZEME DEĞİLDİR
Ahşap Derneği açıklamasında, “Yangınların sebebi ahşap malzeme değildir. Yangın güvenliği önlemleri doğru şekilde alındığında ahşap, hiçbir şekilde tehlike oluşturmaz. Ancak bu tür olaylar, toplumu yanıltmaya çalışan, bilinçsizce halkı yönlendiren ve gerçekleri saptırmaya çalışan kişilerin etkisiyle büyütülüyor. Doğru bilgiye sahip olmadan yapılan açıklamalar, sadece yöneticileri ve halkı yanıltan bir bilinçsizliktir” dedi.
Ayrıca, dernek açıklamasında Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'nin her yönüyle ilgili güncel düzenlemelerden de bahsedildi. Son olarak Aralık 2024’te yayımlanan yeni yönetmelik kılavuzu ile daha da detaylandırılan yangın güvenliği kuralları, ahşap kullanımını herhangi bir şekilde engellemiyor, aksine doğru yapıldığında daha güvenli hale getirdiği de belirtildi.
DEĞERLENDİRMELER HAKSIZ VE YANLI
Ahşap Derneği sonuç olarak, ahşap yapıların yangın güvenliğiyle ilgili haksız ve yanlı değerlendirmelere karşı çıkarak, doğru bilgiyle, bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini savundu.
Açıklamada şu örnek verildi: “Özellikle İzmir’deki Folkart Sitesi yangını sonrasında, binanın kaplamalarının ahşap olması nedeniyle yangının büyüdüğü iddialarının bilirkişi raporlarıyla çürütülmesinin ardından, bazı medya organlarının yanlış yayınlarına devam etmeleri büyük eleştiri toplamıştı. Yangın güvenliği konusunda yapılan hatalı yayınlar halkı yanıltmaya devam ederek, toplumda panik oluşturuyor. Bu yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerekiyor. Folkart Sitesi’ndeki yangında gerekse Kartalkaya’daki olayda yangının kaynağının ahşap malzeme olmadığı ve yangınların, yapı güvenliğine dair alınmayan önlemler ya da başka sebeplerle meydana geldiği kayıtlarda var. Yönetmeliğimiz 8 yıldır ahşap malzemenin kullanımına dair hiçbir yasaklama getirmedi. Doğru güvenlik önlemleri alındığında ahşap yangına karşı son derece güvenli bir malzeme.”
AHŞAP, YANGININ İLERLEMESİNİ MÜMKÜN KILMAZ
“Binanın dış ve iç cephesinde kullanılan ahşap ve ahşap görüntülü malzemelerin ahşap olsa dahi, böyle bir yangını oluşturma ihtimali mümkün değildir” denilen açıklamada, “Ahşap, yangının ilerlemesini mümkün kılmaz. Ahşap yalıtım malzemesi olması sebebiyle yangında ilk yüzeyin tamamen yanmadan arka tarafa geçmesine izin vermez. Ahşabın kendisi, yangın sürdürücü bir dış etken olmadan kolaylıkla yanıcı değildir.
Binalarda yangına sebebiyet veren malzeme ahşap değildir. Yangına dayanıksız ve yangın sürdürücü duvar kaplama malzemeleri, PVC pencereler ve mefruşat en önemli ve zayıf halkadır. Rant düşünülmeden bunlarda yapılacak iyileştirmeler yangın dayanımlı binaların meydana çıkmasını sağlayacaktır” düşüncelerine de yer verildi.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)