ÇEVRE

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ

Ege Bölgesi’nin en büyük, ülkemizin ise 6’ncı büyük barajı Muğla’daki Akköprü Hidroelektrik Santrali’nin özelleştirilmek istemine karşı çıkan çevrecilerin eylemleri ve hukuk savaşı sonrasında ihalenin iptal edilmesine karar veril.

AKKÖPRÜ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRİLME İHALESİ İPTAL EDİLDİ
02-07-2024 13:45
02-07-2024 14:14

Muğla’nın Dalaman ilçesindeki Ege Bölgesi’nin en büyük, ülkemizin ise 6’ncı büyük barajı Akköprü Hidroelektrik Santrali’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirilmesi düşüncesine karşı çıkan çevreciler istemlerine ulaştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından koordineli olarak yürütülen özelleştirmenin 26 Haziran tarihinde gerçekleştirilen ihalede nihai tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde ihalenin iptal edilmesine karar verildiği açıklandı.

 

KARARI CİMER DUYURDU

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneğine gönderdiği açıklamada, “Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve/veya müessese, bağlı ortaklık, iştirak, İşletme, işletme birimleri ve bunlara ait varlıklarının ("Tesisler") birlikte veya ayrı ayrı özelleştirilmesi işlemleri, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından koordineli olarak yürütülmektedir.

Bu kapsamda özelleştirme kapsam ve programında bulunan EÜAŞ'a ait Akköprü Hidroelektrik Santrali ile bu Santral tarafından kullanılan taşınmazların "İşletme Hakkının Verilmesi" yöntemiyle "Pazarlık Usulü" uygulanmak suretiyle özelleştirilmesini teminen 19.04.2024 tarihinde özelleştirme ihalesi ilanına çıkılmış ve 26.06.2024 tarihinde gerçekleştirilen ihalede nihai tekliflerin değerlendirimesi neticesinde ihalenin iptal edilmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

 SANTRAL 2011’DE HİZMETE GİRDİ

Dalaman Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapımına 1996 yılında inşaatına başlanan baraj 1,4 milyar maliyetle 27 Mayıs 2011 tarihinde hizmete girmişti.

13 milyon 250 bin metreküp gövde, 384,50 hektometreküp göl hacimli baraj 141 bin 192 hektar alanda da sulama hizmeti verirken, yıllık ortalama 343 (Giga Watt Hours) GWh’lık elektrik enerjisi üretiyor.

 


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER