Gündem

Ambulans kullanım süresi 20 oldu, tepki büyüdü

8 Ocak tarihinde yayımlanan yeni yönetmelikle, 112 Acil Sağlık hizmeti veren ambulansların kullanım süreleri 20 yıla çıkarılınca tepkiler arttı. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, bu değişikliğin sağlık hizmetleri ve güvenlik açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti.

Ambulans kullanım süresi 20 oldu, tepki büyüdü
23-01-2025 13:20
23-01-2025 13:25

8 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni ambulans yönetmeliği, 112 Acil Sağlık hizmeti veren araçların kullanım sürelerini 15 yıldan 20 yıla çıkardı. Yeni düzenleme, sağlık sektöründe çalışanlar ve hastalar için tartışmalara yol açtı. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, ambulansların 20 yıl boyunca kullanılmasının büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı.

Doğruyol, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 20 yıllık ambulansların hem sağlık hizmetleri sunumunda hem de trafik güvenliğinde ciddi tehlikeler oluşturduğuna dikkat çekti. "20 yıllık (240 aylık) ambulansların acil sağlık hizmetlerinde kullanılmasının, çalışanlarımızı, sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızı ve trafikte bulunan diğer sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır" diyen Doğruyol, bu uygulamanın bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

ARAÇLARIN YAŞI İLERLEDİKÇE GÜVENLİLİĞİ AZALIR

Ambulansların yaşı ilerledikçe, araçların teknik donanımının ve güvenlik özelliklerinin azalacağını savunan Doğruyol, bu tür araçların acil durumlarda hayati önem taşıyan sağlık hizmetlerini sunmakta yetersiz kalabileceğini ifade etti. Ayrıca, bu kararın sağlık çalışanlarının iş güvenliğini de tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

Birlik Sağlık Sen, yönetmeliğin yeniden gözden geçirilmesi ve ambulansların daha güvenli bir şekilde hizmet vermesini sağlayacak yeni düzenlemelerin yapılması için çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı.

 

ARAÇLARIN YIPRANMASI HIZLI OLUYOR

Doğruyol, “Bilindiği gibi 112 ambulanslarımız sürekli trafikte bulunan araçlardır. Özel kullanılan şahsi araçlarımızı bir kişi kullanırken ambulansları pek çok ayrı kişi kullanmaktadır. Dolayısıyla araçların yıpranması da daha hızı olmaktadır.

Özel araçlarımızın bile, 20 yılda ne kadar çok yıprandığını düşünürsek, hatta yaşı büyük olan araçların zaman zaman, trafikten çıkartılması için ÖTV indirimlerinin yapıldığını göz önüne alırsak, 20 yıllık (240 aylık) ambulansların acil sağlık hizmetlerinde kullanılması, çalışanlarımızı, sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızı ve trafikte bulunan diğer sürücülerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. 20 yıllık ambulansın sağlık hizmetleri sunumunda kullanılmasının uygun olmadığını ifade etmek isteriz” dedi.

 

KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARILIYOR

Doğruyol sözlerini şöyle sürdürdü: “Tasarruf tedbirleri çerçevesinde böyle bir kararın alındığını düşünsek de, bazı kamu kurumlarımıza alınan binlerce hizmet aracını görüyoruz.

Sağlık Bakanlığımıza da gerekli ödenekler sağlanmalı gerekli olan ambulans yenilenmeleri de yapılmalıdır. Ayrıca ambulansların yıllarının baz alındığı kadar, yaptıkları kilometre de önemli. 20 yıllık bir ambulansın 1 milyon kilometreden daha fazla yol yapması olası bir durumdur. 20 yıllık bir araç amortismanını tamamlamış olan bir araçtır. Bu araçların bakım masraflarının, yakıt masraflarının yeni araçlara göre çok daha yüksek olacağı bilinen gerçektir. Ambulansların kullanımının 20 yıla çıkartılması, kaş yapalım derken göz çıkarmak olarak tabir edilebilir. Kamu yararı açısından, alınan kararın yeniden gözden geçirilmesinde büyük yarar olacaktır.”


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER