![Bakliyatlar Türk mutfağının baş tacı](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/bakliyatlar-turk-mutfaginin-bas-taci-876304.webp)
Dünya Bakliyat Günü, her yıl 10 Şubat'ta kutlanırken, bu yıl bakliyatların sadece beslenmedeki değil, aynı zamanda çevre dostu özellikleriyle gelecekteki önemine dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) önerisiyle 2019 yılında resmen kutlanmaya başlanan bu özel gün, bakliyatların sürdürülebilirlik açısından taşıdığı büyük potansiyele işaret ediyor.
Türkiye’de yapılan bir araştırma, 500’ün üzerinde kadın tüketiciyle yapılan görüşmelerle bakliyatların mutfaklardaki güçlü yerini ortaya koydu.
NOHUT, MERCİMEK VE KURU FASULYE
Nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi besinler, Türk mutfağında vazgeçilmez olmaya devam ederken, tüketicilerin doğal, güvenilir ve lezzetli ürünlere olan ilgisinin arttığı gözlemlendi.
Bakliyatlar, bitkisel protein kaynakları olarak giderek daha fazla tercih ediliyor. Küresel iklim değişikliği bağlamında, hayvansal proteinlere göre çok daha az su ve enerji gerektiren bakliyatlar, çevre dostu bir seçenek olarak öne çıkıyor. Örneğin, bir kilogram mercimek üretmek için sadece 50 litre suya ihtiyaç duyulurken, aynı miktarda kırmızı et üretimi için 13 bin litre su harcanıyor. Bu fark, bakliyatları gelecekteki gıda güvenliği için önemli bir alternatif haline getiriyor.
BAKLİYATLARIN ÖNEMİ TARTIŞILMAZ
Hasata markasının, 2024 yılında yaptırdığı araştırma 500’den fazla kadın tüketiciyi kapsadı.
Gıda güvenliği açısından bakliyatların önemi ise tartışılmaz. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte protein ihtiyacı da katlanarak büyürken, bakliyatlar hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Dünya Bakliyat Günü, bu noktada bakliyatların küresel gıda sistemindeki rolüne vurgu yapıyor.
YILLIK BAKLİYAT ÜRETİMİ 1 MİLYON TONUN ÜZERİNDE
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından ilk sırayı tahıllar alırken, tahılları yemeklik tane baklagiller takip ediyor. Türkiye’de 1 milyon tonun üzerinde bakliyat tüketimi gerçekleşirken; en çok tüketilen bakliyat ise 475 bin tonla nohut oldu. Nohutu 305 bin tonla kuru fasulye, 228 bin tonla kırmızı mercimek ve 35 bin tonla yeşil mercimek izledi.
YÖRESEL BAKLİYATLAR ÖNE ÇIKTI
Bakliyatların güçlü bir yere sahip olduğu Türkiye pazarında “Aslını Korumuş Lezzetler” mottosuyla pazarda hızlı bir yükseliş sergileyen Hasata markası, tüketicilerin tahıl ve bakliyat ürünleri kategorisini tüketme motivasyonlarına dair yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı.
Türkiye’de bakliyat, makarna ve pirinçten sonra düzenli olarak en fazla tüketilen gıda grubu ve araştırmaya katılan kadınların yüzde 98’i düzenli olarak sofralarında bakliyat ürünlerine yer verdiklerini belirtti. Katılımcıların bakliyat ürünleri ile ilgili beklentilerinde ise yüzde 41’lik oranla lezzetli olması ilk sırada yer aldı. Lezzetli olması kriterini yüzde 19’luk oranla çabuk ve iyi pişmesi, yüzde 13’lük oranla besleyici olması takip etti.
BAKLİYAT VE BİTKİSEL PROTEİNLER GELECEĞİN BESİN KAYNAKLARI
2020’li yıllarda dünya genelinde bitkisel protein tüketimi yüzde 200 arttı. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 30'u bitkisel bazlı beslenmeye yöneliyor ve et tüketimini azaltıyor. Bu eğilim, iklim kriziyle mücadele açısından büyük önem taşıyor. Bakliyat ve bitkisel proteinlerin daha fazla tüketilmesi teşvik edilmeli. Bakliyat ve bitkisel proteinler, sadece bugünün değil, geleceğin de besin kaynakları olarak gösteriliyor.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)