Sağlık

Başkan Uyan: "Otizme bakış açısını değiştirmek zorundayız"

Uyan: "otizme bakış açısını değiştirmek zorundayız"

Başkan Uyan: "Otizme bakış açısını değiştirmek zorundayız"
02-04-2025 12:47

Aydın’ın Nazilli ilçesinde geçtiğimiz ocak ayında kurulan Nazilli Otizm Derneği, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizme bakış açısını değiştirmek için çağrıda bulundu. Nazilli Otizm Derneği Başkanı Muzaffer Uyan, "Her geçen gün hızla büyüyen ve her 32 çocuktan birinin otizmli olarak dünyaya geldiği günümüzde Otizme bakış açısını değiştirmek zorundayız" dedi. Yazılı bir basın açıklaması yapan Nazilli Otizm Derneği Başkanı Muzaffer Uyan, açıklamasında otizmli doğanların her geçen gün arttığına dikkat çekerek: "2 Nisan, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildi. O tarihten bu yana değişen en önemli olumsuz gelişim, otizm tanısındaki olağanüstü artış oldu. Bu oran bugün her 32 doğan çocuktan 1 çocuğa yükselmiş olup, ciddi ve önemli bir artış söz konusudur. Gerekli önlem ve tedbirler alınmazsa her yıl çığ gibi artacaktır" dedi. "Otizme bakış açısını değiştirmek zorundayız"


Nazilli otizm derneği olarak toplumun otizme bakış açısını değiştirmek istediklerini ifade eden Dernek Başkanı Uyan: "Yerel yönetimlerimizle, devletimizin kurumları ve STK’lar ile elbirliğiyle otizm dostu kentler hazırlamak zorundayız. Biz anne-babalar çocuklarımızın diliyiz, sessiz çığlığıyız. Yalnızlık hissinin bizleri ne kadar çaresiz bıraktığını biliyoruz, yaşıyoruz. Nazilli Otizm Derneği (NAZOD) olarak otizmli ailelerimizin yalnız olmadıklarını, sorunlarımızın ortak olduğunu ve çözümünün de hep birlikte olacağını çok iyi biliyoruz. Yalnız değilsiniz. Biz büyük bir aileyiz." "Nazilli Otizm Orkestrası ve Korosu kuruldu"


Başkan Uyan, otizmli gençlerin evlerinden çıkıp sosyalleşmesi amacıyla orkestra kurduklarını ifade ederek: "Okul çağı dışında kalan çocuklarımız evlerinde hapis halindeler. Maalesef iş ve uğraşları yok. İlk yaptığımız faaliyet, çocuklarımızın davranış sorunlarının ortadan kalkmasını ve sosyalleşmelerini sağlayacak bir alan oluşturmak oldu. Nazilli Otizm Orkestrası ve Korosu, kısa adıyla NAZOT Nazilli Belediyesi’nin de desteği ile yaşları 12-34 arasında değişen otizm tanısı almış 22 mutlu gençten oluşmaktadır. Eğitim ve sevgi ile aşılamayacak hiçbir engelin olmadığını bugüne kadar gerçekleştirdiği 13 konserle ortaya koyan NAZOT ile ileride önemli projeler ve çalışmalar yaparak Türkiye’de örneklerinin çoğalmasını amaçlıyoruz." "Kimse bir otizmli ile yakınlaşmak istemiyor"


Otizmli ailelerin sıkıntılarının büyük olduğunu ifade eden Başkan Uyan: "Apartman komşusu otizmli çocuk istemiyor. Okul yönetimi, öğretmen sınıfında otizmli çocuk istemiyor. İş yeri sahibi otizmli birey istihdam etmiyor. Biz nereye gidelim, nerede yaşayalım! Peki, çözümü nedir bu sorunun; erken tanı, erken kabulleniş, kaliteli ve yeterli sürede eğitim çocuklarımızın toplumsal kabullenişlerini hızla artıracaktır. Bizler çocuklarımız için neler istiyoruz? Okul çağı dışında kalan gençlerimiz için iş, uğraş terapilerinin yapılabildiği, istihdamlarını destekleyecek gündüz bakım merkezler istiyoruz. Özel Eğitim saatlerinin artırılmasını istiyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı giderebilmek için çocuklarımızı saatlik bırakabileceğimiz mola evleri istiyoruz. Konuşamaya biliriz ama her şeyi duyuyoruz, anlıyoruz. Ötelenmek, dışlanmak istemiyoruz. Şiddet görmek istemiyoruz. Tüm çocuklar gibi bizim de karşılıksız sevgiye ihtiyacımız var, önyargılara değil! Unutmayalım hepimiz bir engelli adayıyız" ifadelerini kullandı.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER