Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, Türkiye’de besicilerin besilik materyale ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. Yerli materyalin azalması ve yurt dışından temin edilen materyalin üreticilerin kapasitesinin yalnızca yüzde 10’unu karşıladığını söyleyen Aras, bu sorunun çözülmesi için önemli önerilerde bulundu.
Yerli besilik materyalin temininde son yıllarda büyük zorluklar yaşandığını ifade eden Aras, "Yerli materyal 4-5 yıldır gerçekten büyük bir sıkıntı içinde. Üretim noktasında ciddi sorunlar var. Bu sebeple üreticilerimiz, besilik materyal temin etmekte büyük güçlükler yaşıyor. Geçen yıl 650 bin, bu yıl ise yaklaşık 550 bin besilik materyal yurt dışından getirildi ve dağıtıldı. Ancak bu, sadece üreticilerin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyor. Geriye kalan yüzde 90’lık kısmı ise yerli materyalle temin edilmeli. Ama bu materyalin üretimi çok düşük, çünkü anaç hayvan kesimi geçmişte yüksek olduğu için üretim azalmış durumda” dedi.
Aras, üreticilerin yüksek maliyetlerle besilik materyal aldığını ve bunun da maliyetleri arttırdığını belirterek, "Yüksek fiyatlarla aldığımız materyali besiye sürdüğümüzde, ucuza et üretemiyoruz. Karkas maliyetimiz 450-500 TL civarında, ancak Et ve Süt Kurumu’nun yurt dışından sağladığı materyalin maliyeti daha düşük. Ama yine de, bu kapasitemizin yalnızca yüzde 10’una yetiyor" dedi.
Yerli Üretimin Artırılması İçin Gerekenler:
Aras, yerli materyalin artırılabilmesi için gebelik oranlarının arttırılması ve anaç hayvan kesiminin durdurulması gerektiğini vurguladı. "Yerli üretimimizi artırmak için, gebe düve sayısının arttırılması, anaç hayvan kesiminin durdurulması şart" diyen Aras, üreticilerin daha uygun fiyatlarla et üretebilmesi için yerli materyalin daha fazla temin edilebilmesi gerektiğini ifade etti.
"Yerli materyalin artırılması için öncelikle gebe düve sayısının arttırılması lazım. Bununla ilgili büyük çalışmalar yapılmalı. Ayrıca anaç hayvan kesimi kesinlikle durdurulmalı ve üretimin artırılması için özel önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde, her zaman yurt dışına bağımlı kalırız" şeklinde konuştu.
Aras, yerli materyalin artışı için yapılacak çalışmaların sadece üreticilerin değil, ülke ekonomisinin de faydasına olacağını belirterek, üreticilerin ucuza et üretme noktasında ellerinden geleni yaptığını söyledi
Editor : Haber Merkezi