
Kasık fıtığının tedavisinde tek seçeneğin cerrahi olduğunu, ilaçla tedavisinin mümkün olmadığını belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aliye Kandırıcı, "Günümüzde çocuklarda kasık fıtığının kapalı (laparoskopik) onarımı, hızlı iyileşme imkanına imkan vermesi sebebiyle, aileler tarafından giderek daha çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir" dedi.
Medical Park İzmir Hastanesi’nden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aliye Kandırıcı, çocuklarda kasık fıtığı tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. Kasık fıtığının belirtilerine değinen Op. Dr. Aliye Kandırıcı, "Kasık kanalındaki zayıf noktalardan karın içi organların veya dokuların dışarı çıkması sonucu kasık bölgesinde şişlik (özellikle ağlama, şiddetli öksürük ve ıkınma gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda), ağrı, huzursuzluk ve şişliğin üzerine bastırıldığında kaybolması gibi durumlarda kasık fıtığı ortaya çıkar" dedi. "Doğumsal bir sorundur"
Kasık fıtığının çocuklarda ve yetişkinlerde nasıl meydana geldiğinden bahseden Op. Dr. Kandırıcı, şu bilgileri paylaştı:
"Çocuklarda görülen kasık fıtığı, doğum sırasında kasık kanalında yer alan karın zarının (periton) kapanmaması sonucunda meydana gelir. Bu nedenle doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Erişkinlerde ise kasık fıtığı sonradan geliştiği için oluşum nedeni ve tedavi süreci çocuklardakinden farklılık gösterir. Kasık fıtığı, genellikle kasık bölgesinde şişlik olarak kendini belli eder ve bu şişliğin içinde çoğunlukla bağırsaklar bulunur. Kız çocuklarında ise nadiren yumurtalıklar da fıtık kesesinde yer alabilir. Kasıktaki şişlik, çocuğun hareketli olduğu zamanlarda daha belirgin hale gelirken, dinlenme ya da uyku sırasında kaybolabilir. Ancak, fıtık kesesine giren organlar karın boşluğuna geri dönemezse ‘fıtık boğulması’ adı verilen ciddi bir durum ortaya çıkar. Bu durumda, fıtık kesesinde sıkışan organların kan dolaşımı bozulabilir ve bu durum tedavi edilmezse organların zarar görmesine yol açabilir. Fıtık boğulması, acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur ve vakit kaybetmeden ameliyat edilmesi gerekir." "Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülür"
Aileler üstteki şikâyetlerle hekime başvurduğunda muayene ve ailenin verdiği öykü ile tanı koyulduğunun altını çizen Op. Dr. Kandırıcı, "Ancak tanıda şüphe olması halinde, kasık bölgesine yönelik yapılan ultrason da bize yardımcı olur. Kasık fıtığının tedavisi cerrahidir, ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığı, erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülen doğumsal bir sorundur" şeklinde konuştu.
Bebeklik çağında daha sık saptanan ancak çocuklarda her yaşta görülebilecek olan kasık fıtığı tanısının, deneyimli çocuk cerrahları tarafından poliklinik şartlarında konabileceğini vurgulayan Op. Dr. Kandırıcı, "Fiziksel inceleme sırasında kasıkta şişliğin görülmesi yeterlidir. Kuşkulu durumlarda ultrasonografi ayırıcı tanı için en uygun görüntüleme yöntemidir" diye konuştu. "Kapalı yöntem ile daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme mümkün"
Günümüzde kasık fıtığı tedavisinde iki farklı cerrahi yaklaşım olduğunu belirten Op. Dr. Kandırıcı, "Kasık fıtığında iki cerrahi yöntem uygulanır; birincisi klasik (açık), diğeri ise laparoskopik (kapalı) yöntemdir. Klasik yöntemde olduğu gibi kapalı yöntem de her yaş grubunda cerrahın deneyimine bağlı olarak rahatlıkla uygulanabilir. Ancak kapalı yöntemde daha az ağrı ve hızlı iyileşme, daha küçük kesiler, diğer taraftan da belirti vermeyen fıtık onarımının aynı seansta yapılarak anestezi yükünün azaltılması ve daha düşük enfeksiyon riski gibi avantajları vardır. Bu avantajlar, bu yöntemin daha çok tercih edilmesine sebep olmaktadır. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta, göbek deliğinden küçük bir kesi açılarak bir kamera eşliğinde kasık kanalındaki açıklıklar değerlendirilir. Küçük aletlerle fıtık kesesinin ağzı, açık teknikte olduğu gibi onarılır" ifadelerini kullandı.
HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi