![Demiryolu ile ihracatta yeni rota: İstanbul-Budapeşte](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/demiryolu-ile-ihracatta-yeni-rota-istanbul-budapeste-182063.webp)
Toplamda bin 549 kilometrelik İstanbul-Budapeşte parkurunda başlayacak Pasifik Eurasia’nın ihracat treni yola çıktı. Bu hatta aylık 60, yıllık 600 tren ile toplam 750 bin ton ihracat yükü taşınması hedefleniyor. Bu seferlerin 22 bin TIR’a eşdeğer olan 600 milyon avro değerinde 750 bin ton ihracat yükü taşıyacağı vurgulandı. Bu yeni demiryolu hattı, Türkiye’nin uluslararası yük taşımacılığındaki potansiyelini artırmayı hedefliyor.
TREN TÜRKİYE’DE 278 KİLOMETRE YOL KAT EDECEK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Budapeşte İhracat Treni'nin uğurlama töreninde demiryolu serbestleştirme sürecinin önemini vurguladı. 2013 yılında yürürlüğe giren 6461 Sayılı Kanun ile TCDD'nin altyapı işletmecisi, TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin ise tren işletmecisi olarak tanımlandığını belirtti. Bu süreç, demiryolu taşımacılığında daha etkin bir yapı oluşturmayı hedefliyor. TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin 2016'da tescil edilip 2017'de faaliyete geçmesi, bu dönüşümün somut bir adımı oldu.
İstanbul-Budapeşte parkurunda 278 kilometre, Bulgaristan'da 406, Romanya'da 634 ve Macaristan'da 231 kilometre olmak üzere toplamda toplamda bin 549 kilometreyi 4 günde tamamlayacak.
TARİHİ TİCARET YOLUNUN YENİDEN CANLANIŞI
Asya ile Avrupa arasında en kısa, güvenli ve ekonomik demiryolu koridoru olan İpek Demiryolu projesinin önemine dikkat çekerek tarihi İpek Yolu'nun geçmişte ipek iplikleriyle dolu olduğunu hatırlatan Uraloğlu, günümüzde bu yolun konteynerlerle taşındığını ifade etti. Bu konteynerlerin yalnızca tüketim malları değil, yeni bir dünya düzeninin kurulması için gerekli ham maddeleri ve umutları taşıdığını vurguladı. Demiryollarının, bu kadim ticaret yoluna yeni bir soluk getirdiğini belirterek, bu projeyi "Yeni İpek Yolu" olarak tanımladı.
BTK DEMİRYOLU HATTI İLE YÜK TAŞIMACILIĞI HIZ KAZANIYOR
Bakan Uraloğlu, BTK Demiryolu Hattı üzerinden açılışından bu yana 1 milyon 502 bin tonun üzerinde yük taşındığını belirtti. Türkiye-Çin arasında blok tren konteyner taşımalarının devam ettiğini ifade eden Uraloğlu, bu hattın kullanılarak toplam 67 bin 281 TEU yük taşındığını aktararak, “Orta Koridor ve BTK Hattı üzerinden düzenli seferler hedeflendi. Orta vadede yıllık 200, uzun vadede ise bin 500 blok tren işletme planlanıyor. Ayrıca, Çin-Türkiye arasındaki taşıma süresini 12 günden 10 güne indirmeyi hedefledik” dedi.
DEMİRYOLUNDA HEDEF 28 BİN 590 KİLOMETRE
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu projesinin uluslararası kredi kuruluşları tarafından ilgiyle takip edildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, özellikle Dünya Bankası'nın projeye yakın bir ilgi gösterdi vurgulanarak 2025'in ilk aylarında somut adımlar atılması bekleniyor.
Türkiye’nin demiryolu ağının 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 590 kilometreye ulaşmasını hedeflediklerini açıklayan Uraloğlu, ulaştırma ve lojistik planları doğrultusunda karayolu taşımacılığının payını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürürken, demiryolu taşımacılığının payını yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkaracaklarını aktardı. Ayrıca, yıllık ortalama 32 milyon ton olan yük taşımacılığını 448 milyon tona yükseltmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)