![Denizanasında Son 5 Yılda Yüksek Artış](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/denizanasinda-son-5-yilda-yuksek-artis-527789.webp)
Karadeniz’de son 5 yılda denizanası popülasyonunda gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu artışın, iklimsel değişim ve kirlilik gibi faktörlerle ilişkili olduğu bildirildi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Özdemir, Karadeniz’de denizanası popülasyonunun artışının özellikle ‘rhizostoma’ türünde gözlemlendiğini belirtti. Bu tür, denizanasının balık yumurtalarını tüketmesi ve ekosistemdeki dengenin bozulmasına neden olmasıyla biliniyor. "Karadeniz’de 5 farklı denizanası türü bulunmaktadır. Rhizostoma türü, insanlara temas ettiğinde yanma, uyuşma ve kızarıklık gibi belirtilere neden olabilir. Bazen ciddi yanıklara da sebep olabilmektedir" dedi. Diğer türlerin insan sağlığı açısından tehlikeli olmadığını ancak temastan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Denizanalarının artışı, balık popülasyonunu da etkiliyor. Özdemir, “Denizanaları balık yumurtalarını tüketmekte ve ekosistemdeki dengeyi bozmaktadır. Ayrıca, denizanalarının aşırı çoğalması balıkların ana besini olan zooplanktonları da tüketiyor. Bu durum, balıkların besin kaynağı ile rekabet etmelerine yol açıyor ve balıkçılığın zorlaşmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Denizanalarının av araçlarına da zarar verdiğini belirten Özdemir, “Denizanalarının yoğun olarak arttığı dönemlerde balıkçılar zor bir avcılık operasyonu ile karşı karşıya kalıyor. Denizanaları, av araçlarının ağ gözlerini tıkayarak av oranını ve avlanan balığın kalitesini azaltıyor, ekonomik kayıplara neden oluyor” diye ekledi. Özdemir, insan kaynaklı kirliliğin denizanalarının artışını desteklediğini ve bu nedenle denize yapılan deşarjların biyolojik arıtma ile yapılmasının önemine dikkat çekti.
Editor : Haber Merkezi