![Güllük Körfezi’nde kültürel miras tehdit altında](https://www.marmarisyenisayfa.com/files/uploads/news/default/gulluk-korfezi-nde-kulturel-miras-tehdit-altinda-721011.webp)
Muğla'nın Milas ilçesindeki Güllük Körfezi'nde, üç bin yıllık tarihiyle büyük bir kültürel mirasa ev sahipliği yapan İasos Antik Kenti'nin bulunduğu Kıyıkışlacık Mahallesi'nde yapılması planlanan Ayyıldız Maden Yükleme ve Tahliye Limanı Projesi, tepkilerin odağı oldu. Bölge halkı ve çevre aktivistleri, projenin çevresel ve kültürel miras üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri gündeme getirerek, projeye karşı seslerini yükseltiyor.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, projeyle ilgili endişelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.
HUKUKİ BELİRSİZLİK
Ergun, önergesinde, proje alanındaki deniz dip tarama çalışmalarının ekosistem üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin yanı sıra, 2016’da Bakanlar Kurulu tarafından alınan dalış yasağının 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla kaldırılmasının da ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.
Bölgedeki ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecindeki hukuki belirsizlikler de Ergun’un önergesinde ele aldığı bir diğer önemli konu oldu. Ergun, projeyle ilgili yasal süreçlerin şeffaflık ve doğru bilgi paylaşımı açısından eksik olduğunu, bu durumun hem çevresel hem de kültürel açıdan büyük riskler doğurabileceğini vurguladı.
Proje, Güllük Körfezi'nin benzersiz ekosistemine zarar verebilirken, İasos Antik Kenti’nin tarihi dokusunu tehdit eden bir unsur olarak öne çıkıyor.
ŞU SORULAR YÖNELTİLDİ
* Projeye verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının yargı tarafından iptal edilmesine rağmen, “ÇED Olumlu” kararı hangi yasal gerekçelerle alınmıştır?
* Yargı süreci Anayasa Mahkemesi aşamasındayken, proje kapsamında deniz dip tarama çalışmalarına başlanması hukuki midir? Bakanlık bu konuda hangi önlemleri almıştır?
•İmar planı olmadan yapılaşma izni verilmesi konusunda Bakanlığın görüşü nedir?
* İasos Antik Kenti gibi önemli bir kültürel miras alanında yürütülecek bu tür projelerin, tarihi dokuyu ve denizel biyoçeşitliliği yok etme riski taşıdığı göz önüne alındığında, Bakanlık bu zararların önüne geçmek için hangi tedbirleri almıştır?
KAMU YARARI GÖZETİLMİYOR
Bölge halkının ve yerel yönetimlerin projeye yönelik ciddi endişeleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Metin Ergun, kamu yararı gözetilmeden yapılan bu tür projelerin tarihi ve doğal miras üzerinde geri dönülmez tahribatlar yaratabileceğine dikkat çekerek, Bakanlığın bu konudaki tutumunun şeffaf olması gerektiğini ifade etti.
Milas ve çevresindeki sivil toplum kuruluşları ve çevreciler, projenin hem ekolojik dengeyi bozacağını hem de kültürel varlıkları tehdit edeceğini belirterek yetkililere projeyi durdurma çağrısında bulunuyor. Konunun takipçisi olacaklarını belirten Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, hukuki sürecin adil ve bilimsel temellere dayanması gerektiğini vurguladı.
Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)