Sağlık

Grip Vakaları Alarm Veriyor

Uzman Toker, grip tedavisinde bol sıvı tüketimi, dinlenme ve sıcak soğuk değişimlerinden korunmanın önemini vurguladı, antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu belirtti.

Grip Vakaları Alarm Veriyor
09-04-2025 13:39
09-04-2025 14:45

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, son dönemde yaşanan ani hava değişikliklerinin etkisiyle Kayseri'de influenza (grip) vakalarında önemli bir artış gözlemlendiğini açıkladı. Uzman Toker, özellikle Mart ve Nisan aylarındaki sıcaklık dalgalanmalarının insanların kendilerini korumasını zorlaştırdığını ve bu durumun grip vakalarını artırdığını belirtti.

Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Bu sene influenza vakaları belirgin şekilde fazla görüldü. Korona virüs pandemisinden sonra influenza kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarını pek görmüyorduk ancak Ocak ayı itibarıyla vakalarda bir yükseliş yaşandı. Bu dönemde, uzun süren öksürük, kırgınlık ve kas ağrıları gibi semptomlarla seyreden influenza kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıkça rastladık. İnfluenzanın tipik özelliği semptomların uzun sürmesi ve antibiyotik kullanımına gerek olmamasına rağmen, maalesef hastalar 2-3 hafta kadar süren rahatsızlıklar yaşayabiliyorlar. Özellikle Ramazan Bayramı tatili ve Nisan ayının başlamasına rağmen havaların bazı günler çok soğuk, bazı günler ise çok sıcak olması nedeniyle insanlar kendilerini koruyamadılar" ifadelerini kullandı.

Grip Tedavisinde İstirahat ve Bol Sıvı Tüketimi Hayati Önem Taşıyor

Grip tedavisinde yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Uzman Toker, "Kişi, gribe yakalandığında genellikle 3-5 gün süren ateş yüksekliği, yaygın kas ağrısı, göğüs ağrısı ve öksürük gibi belirtilerle karşı karşıya kalır. İyileşme sürecinde ise burun akıntısı, baş ağrısı ve geçmeyen kuru öksürük gibi tablolar görülebilir. Hastalar bu noktada 2-3 hafta süren semptomlardan oldukça rahatsız olmaktadırlar. Ancak grip viral bir enfeksiyon olduğu için kesinlikle antibakteriyel tedavi ve antibiyotik kullanımını önermiyoruz. Semptomların başladığı ilk 3 gün içerisinde antiviral tedaviye başlanabilir. Bu süreyi geçirdiysek antiviral tedaviye gerek yoktur. Tedavide en önemli unsurlar bol sıvı tüketimi, yeterli dinlenme ve kişinin kendini sıcak soğuk değişimlerinden koruyarak istirahat etmesidir. Uzayan semptomlar için doktor kontrolünde semptomatik tedavilerden fayda görülebilir. En başarılı sonuç, düzenli istirahat ve yeterli sıvı alımıyla elde edilmektedir" şeklinde konuştu. Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, vatandaşları ani hava değişikliklerine karşı dikkatli olmaya ve grip belirtileri gösterdiklerinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaya çağırdı.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER