Sağlık

Kalp yetmezliği olan hemşire kalp nakli ile hayata tutundu

Gökhan sürül

Kalp yetmezliği olan hemşire kalp nakli ile hayata tutundu
17-04-2025 12:38

Ordu’da hemşirelik yapan Gökhan Sürül’e(34), 4 sene önce kalp yetmezliği tanısı kondu. Zaman geçtikçe hastalığı ağırlaşan Sürül, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan kalp nakli ameliyatı ile yeniden hayata tutundu.


Kalp sağlığına dikkat çekmek ve organ bağışının önemini vurgulamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası, bu yıl umut dolu bir hikayeyle gündeme geldi. Ordu’da hemşirelik yapan Gökhan Sürül, 4 yıl önce konulan kalp yetmezliği tanısının ardından zorlu bir tedavi süreci geçirdi. Hastalığı giderek ağırlaşan Sürül, geçtiğimiz günlerde Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir kalp nakli ameliyatıyla yeniden hayata tutundu.


Kalp yetmezliği nedeniyle gündelik yaşamını sürdüremeyecek hale geldiğini söyleyen Gökhan Sürül, "Hastalık öncesi normal bir yaşamım vardı. Öğrendikten sonra da birkaç yıl normal seyretti ama tabii ilerledi süreç, yani daha kötüye gitti. Mide bulantıları, nefes darlığı, yolda yürüyemez hale geldim. Hayatımı etkiler hale geldi. Koşuyolu Kalp Hastanesi’ne geldim. Heyete aldılar, cihaz, destek cihazı ve kalp nakli düşündüler. Durumum daha kötüye gitti. Hastanede yattığım süreçte kalp nakli çıktı, bir kalp bulunduğunu söylediler. Ondan sonra kalp nakli oldu" dedi. "Nakilden önce yolda yürüyemez, merdiven çıkamazdım"


Ameliyattan sonraki süreci anlatan Sürül, "Ameliyattan sonra zaten bir yoğun bakım süreci oldu, daha sonra servise çıktım. Şikayetlerim geçmişti, mide bulantım hiç yoktu, nefes darlığım düzelmişti. 10 günlük bir servis süreci oldu. Orada fizik tedavi ile beraber yürüyüşler… Yani hemşireler destek oldular, yavaş yavaş hani efor kapasitem artmaya başladı. Sonra taburcu oldum. Tabii efor kapasitem eskisinden çok çok daha iyiydi. Yolda yürümezdim, merdiveni çıkamazdım. Aktivitelerim yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Ameliyat olalı daha 20 günlük bir süre oldu. Şu an çok daha iyiyim, kendimi daha iyi hissediyorum. Nefesim daha iyi, aktivitelerim, dışarı çıkmalarım, yürüyüş, merdiven çıkmalarım… Hepsi daha iyi. Yani normal hayatıma yavaş yavaş dönüyorum. Organ bağışı sayesinde, böyle yol yürüyemezken, merdiven çıkamazken şu anki hani normal bir efor kapasitesine ulaştım. O yüzden organ bağışı hayat kurtarır. Kesinlikle organlarınızı bağışlamanız gerekir" diye konuştu. "Tam ameliyatı planladığımız sırada beklemediğimiz anda bir organ bağışı oldu"


Ameliyat sürecini anlatan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Mustafa Mert Özgür, "Burada kalp yetmezliği hastalarına kalp nakli ve destekleyici yapay kalp cihazını takmaktayız ve kalp yetmezliği hastalarının tedavilerini de üstlenmekteyiz. Gökhan da yaklaşık dört yıl önce kalp yetmezliği tanısı konduktan sonra takibe girdi ve zaman içinde ciddi nefes darlığı, ödem gibi şikayetlerle kliniğimizde zaman zaman tedavi gördü. Bu yıl şikayetlerinin ilerlemesi üzerine aslında kendisine yapay kalp ameliyatı planlıyorduk. Daha önce bu ameliyatı olmak istememişti, memleketinde tedavi olmak istemişti. Ancak şikayetlerinin belirginleşmesi üzerine acil olarak kliniğimize sevk edildi. Tam ameliyatı planladığımız sırada, beklemediğimiz anda bir organ bağışı oldu ve kendisine kalp nakli gerçekleştirdik. Kalp nakli sonrası kısa bir yoğun bakım süreci ve ardından servisimizde rehabilitasyon süreci oldu. Şu anda Gökhan, yeni ve normal fonksiyonlu kalbiyle hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmekte. Onu böyle görünce biz de çok mutlu olmaktayız" dedi. "Her zaman Gökhan gibi şanslı hastalar olmayabiliyor"


Organ bağışına ve kalp sağlının önemine dikkat çeken Dr. Özgür, "Organ bağışıyla ameliyat sürecini başlatıyoruz. Organın gelme sürecine göre planlama yapıyoruz, bu zaman 8-10 saat, 12-16 saat sürebiliyor. Sonrasında ise 1-2 haftalık bir takip süreci oluyor. Kalp sağlığı, hayatımızın devamı için çok önemli. Genç yaşta bu hastalığa yakalanan Gökhan şanslıydı, kendisine kalp nakli yaptık. Ülkemizde organ bağışı yetersiz. Sağlığımıza dikkat edeceğiz, düzenli kontrollerimize gideceğiz. Özellikle 45 yaş sonrası riskler artıyor. Organ bağışı da çok önemli. Her zaman Gökhan gibi şanslı hastalar olmayabiliyor. Umarım Gökhan’ı görenler, organ bağışına daha bilinçli şekilde destek olurlar" sözlerini kullandı.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER