Eğitim

Kastamonu Üniversitesi, hastalığa neden olan bakterilerin doğru ve hızlı belirlenmesine yönelik araştırma yapacak

Kastamonu üniversitesi tarafından gittikçe yaygınlaşan enfeksiyonlarla mücadelede hastalığa neden olan bakterinin hem doğru hem de hızlı belirlenmesine imkan tanıyacak çalışmaları araştıracak.

Kastamonu Üniversitesi, hastalığa neden olan bakterilerin doğru ve hızlı belirlenmesine yönelik araştırma yapacak
26-04-2025 17:14

Kastamonu Üniversitesi tarafından gittikçe yaygınlaşan enfeksiyonlarla mücadelede, hastalığa neden olan bakterinin hem doğru hem de hızlı belirlenmesine imkan tanıyacak çalışmalar araştırılacak.


Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. İdris Yazgan’ın yürütücülüğünü yaptığı "Fluorescein Konjuge Altın Nanoparçacık Glikokonjugatlar ile Flöresans Temelli Olarak Pseudomonas aeruginosa Bakterisinin Seçimli Olarak Belirlenmesi" isimli proje, TÜSEB’den destek almaya hak kazandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Abdurrahman Gümüş’ün araştırmacı olarak katkı sunduğu proje, fluorescein konjuge altın nanoparçacık glikokonjugatlarının kullanımıyla, floresans temelli bir yaklaşım geliştirilerek Pseudomonas aeruginosa bakterisinin karbohidrat-lektin etkileşimi üzerinden hassas, hızlı ve spesifik bir şekilde tespit edilmesini sağlayarak bu alandaki tanı yöntemlerine özgün bir katkı sunmayı amaçlıyor.


TÜSEB tarafından 250 bin TL’lik destek alan proje, gittikçe yaygınlaşan enfeksiyonlarla mücadelenin en önemli aşamalarından biri de hastalığa neden olan bakterinin hem doğru hem de hızlı belirlenmesine imkan tanıyacak.


Projenin hem bilimsel hem de ekonomik anlamda önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Doç. Dr. İdris Yazgan, çalışmanın ekonomik etkisine de değinerek, "Hastanelere ek olarak gıda ve su analiz laboratuvarları gibi kurum ve kuruluşlarda bakteri varlığının doğru tanımlanmasına yönelik pek çok çalışma yapılmaktadır. Çalışmamızın başarıyla tamamlanması ve ticarileşmesi durumunda ülke içerisinde yabancı menşeli hazır kitlere alternatif olarak P. Aeruginosa belirlenmesi için kitler oluşturulabilir ve bu durum hem iç pazara hem de dış pazara yönelik ürünlerin eldesini sağlayabilir. Buradaki önemli bir durum ise çalışmaya katılacak YL öğrencisinin bu alanda yetişmiş olması ile onun doğrudan ilgili sektöre yönelik deneyim kazanması ve istihdam edilmesine katkı sağlayabilir. Diğer önemli bir durum ise Biyosensör piyasasının 2026 yılında 36,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu durum başarılı biyosensör geliştirmenin ülke ekonomisine önemli katkılar


Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, sağlık alanında yapılan her türlü çalışmanın hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sağlık alanında önemli bir etki oluşturma potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi. Rektör Topal, projenin, sadece bilimsel bilgiye katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda toplum sağlığının iyileştirilmesine yönelik somut ve etkili çözümler sunacağını ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.



HABER KAYNAĞI : İHA
Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER