
Bartın Üniversitesi (BARÜ) ve Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi, üreme sağlığı alanında daha etkili tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla TÜBİTAK destekli uluslararası bir projeye imza attı. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Sadak tarafından sunulan proje, 2509 TÜBİTAK-Fransa Dışişleri Bakanlığı İkili İş Birliği Programı (Bosphorus) kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
"Optik Mikrorobot ve Derin Öğrenme ile Olay Kamerası Destekli 3 Boyutlu Kuvvet Spektroskopisi" başlıklı proje, Türkiye genelinde kabul edilen 8 uluslararası projeden biri olmayı başardı.
Hücre Analizinde Yeni Teknolojiler Kullanılacak
Projenin Türkiye yürütücüsü Dr. Ferhat Sadak, Fransa yürütücüsü Sorbonne Üniversitesinden Prof. Sinan Haliyo ile birlikte biyolojik hücrelerin mekanik özelliklerini anlamak ve 3 boyutlu kuvvet ölçümü gerçekleştirmek üzere çalışmalar yapacak.
Proje kapsamında, derin öğrenme teknolojileri ve olay kameraları kullanılarak hücrelerin davranışları gerçek zamanlı olarak izlenecek ve analiz edilecek. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilecek deneyler, bilimsel araştırmalara katkı sunarken, üreme sağlığı başta olmak üzere birçok alanda daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine zemin hazırlayacak.
"Tedavi Süreçlerinde Önemli Avantaj Sağlanacak"
Proje hakkında bilgi veren Dr. Ferhat Sadak, "Mikroskobik düzeyde biyolojik hücrelerin kuvvet özelliklerini incelemek, özellikle üreme sağlığı, hücre manipülasyonu ve tedavi süreçleri gibi hassas alanlarda önemli bir adım olacak" dedi.
Sadak, geliştirilecek yeni sistemin, kısırlık tedavisi gibi kritik uygulamalarda mevcut yöntemlere göre daha fazla hassasiyet ve kontrol sunacağını belirterek, "Yenilikçi yöntemlerin kullanıldığı bu çalışma, sağlık ve biyoteknoloji alanındaki araştırmaları teşvik edecek ve daha etkili çözümler geliştirilmesine olanak tanıyacak" ifadelerini kullandı.
"Toplum Sağlığına Katkı Sağlayacak Projeler Üretiyoruz"
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversite olarak araştırma kapasitelerini artırmaya ve farklı alanlarda nitelikli projeler geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Uzun, "Türkiye-Fransa iş birliği ile yürütecekleri çalışmaları desteklenmeye hak kazanan Dr. Ferhat Sadak ve Prof. Sinan Haliyo’yu tebrik ediyorum. Bu tür projeler, üniversitemizin uluslararası iş birliği kapasitesini artırıyor ve bizleri motive ediyor**" dedi.
Ayrıca, projeye katkı sunan Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Cengiz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bu yenilikçi proje, hem sağlık sektörüne hem de bilim dünyasına önemli katkılar sağlayarak toplum sağlığının korunmasına destek olacak.
Editor : Haber Merkezi