Gündem

MERSİN'DE KAPLUMBAĞA VE KUM ZAMBAK KRİZİ

  Mersin’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanına açılan eğlence merkezi(beach club) nedeniyle kaplumbağalar denize ulaşamaması ve kum zambaklarının yok olduğu belirtilerek Mersin Barosu imza kampanyası başlatıldı.

MERSİN'DE KAPLUMBAĞA VE KUM ZAMBAK KRİZİ
18-09-2024 12:58
18-09-2024 13:07
ADANA

Mersin’de deniz kaplumbağalarının yuvalama alanına açılan eğlence merkezi (beach club) nedeniyle kaplumbağalar denize ulaşamadan ölürken kum zambakları da yok oluyor. Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu’nca, konuyla ilgili imza kampanyası başlatıldı.

Kampanya açıklamasında, “Mersin, deniz kaplumbağalarının evi ve yuvalama sahasıdır. Bu olağanüstü canlılar özellikle Akdeniz bölgesinde yavrulayabilmekte ve hayatta kalabilmek için geldikleri kumsalda ciddi bir korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle Mersin merkezindeki Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı, deniz kaplumbağaları için yaşamsal alanlardan biridir. Ne yazık ki, bu kumsalda eğlence merkezi açılmasına izin verilmesine karşı açtığımız dava henüz doğa lehine sonuçlanmamış, kumsal tamamen korumasız hale gelmiş, yuvalardan çıkan yavrular denize ulaşmadan ölmeye başlamıştır” ifadeleri yer aldı.

 

YÜKSEK SESLİ, GÜRÜLTÜLÜ, AŞIRI IŞIKLI PARTİLER DÜZENLENİYOR

2023 yılı Şubat ayında açılan ve kiralanan eğlence merkezi (Beach Club) her hafta yüksek sesli, gürültülü, aşırı ışıklı partilerin düzenlendiğinin de belirtildiği açıklamada, “2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan Kum Zambakları yolunmakta, ezilmekte, sararıp kurumaktadır. DKMP 7. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında olan Tabiat Parkında endemik bitki olarak kabul edilen ve özel koruma altında olan kum zambakları da yok olma tehlikesi altındadır. Tabiat Parkının genelinde en çok da Beach Club olarak kullanılan yerin etrafında kum zambaklarının artık hiç bulunmadığı ve çoğu yerde koparıldıkları, hatta ezildikleri tespit edilmiştir. Bu durum, Mersin'in ekosistemi için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır” ifadeleri yer aldı.

 

İŞLETME SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ GEREKİR

Açıklamanın devamı şöyle: “2023 yılının Mart ayında Tabiat Parkının ranta açılmasına izin veren işletme sözleşmesinin iptali için açtığımız dava sürerken, tabiat parkının talan edilmesiyle, rant uğruna deniz kaplumbağaları ve kum zambakları da yok olmaktadır. 

Bu duruma daha fazla izin verilmemeli ve seyirci kalınmamalıdır. 

Bakanlıkları, yerel yönetimleri ve tüm yurttaşlarımızı, Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korunması için harekete geçmeye çağırıyoruz.”


Editor : Mustafa SARIİPEK (Yayın Danışmanı)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER